Spira

Katekumen är grekiska och betyder en person som genomgår undervisning. Bild: Anna Ågrahn

Kate-kume-vad?

Känns ordet katekumenat som rena grekiskan? Det är det också.
Innebörden är dock inte särskilt krånglig. I Ålidhemskyrkan träffas elva deltagare regelbundet för att söka och fördjupa sin tro i samtalsgruppen "Katekumenat – vuxenväg till tro".

Kategorier: Andlig friskvård 

Katekumen är grekiska och betyder en person som genomgår undervisning. Ordet användes i fornkyrkan för den som var på väg in i kyrkan och fick undervisning före sitt dop. På senare år har det dammats av och blivit vanligt även inom Svenska kyrkan.

För tredje året i rad erbjuds en katekumenatgrupp i Ålidhemskyrkan. En av de elva deltagarna är inte döpt, nån är döpt två gånger. Ett par är inte konfirmerade. Alla vill lära sig mer om kristen tro.

- Jag kan så jädra lite om kristendomen och Svenska kyrkan. Jag har en barnslig tro, men jag är intresserad och det här ger mig jättemycket, säger Erling Lindgren, en av deltagarna.

Gruppen, som består av män och kvinnor mellan 30 och 70 år, träffas fem tisdagar under höstterminen och sju gånger under våren. Finalen är påsknattsmässan då den som inte är döpt kan döpas, andra konfirmeras eller bekräfta sitt dop.

 

Dop i damm och fjällsjö

Kvällens tema är just dopet. Under en och en halv timme stöts och blöts frågor, bibelord och egna erfarenheter under ledning av prästen Staffan Nygårdh.

- Är det sant att de hämtar vatten från floden Jordan för att döpa kronprinsessan Victorias barn? undrar någon.
Ingen vet, men Staffan berättar att han såväl döpt barn med vatten från en fjällsjö som ungdomar i dammen på Tegs kyrkas innergård.

Sedan går gruppen igenom några bibelställen med förebilder och uppmaningar till dop.

- Nästa bibelbok, Första Petrusbrevet, är lite svår att hitta. Det ligger nästan längst bak, instruerar Staffan Nygårdh och tipsar om att märka bibelsidor med post-it-lappar så att det blir lättare att hitta.

Romarbrevets sjätte kapitel, som brukar refereras till när det gäller dopet, hoppar han över.
- Det är ett så krånglig kapitel. Författaren vrider och vänder på saker så jag inte blir klok, säger han.

Ingela Lindqvist håller inte med:
- För mig är det helklart! säger hon och skrattar.

 

Passar den som nosar på tron

Samtalet går vidare via omdop, varför man slutade doppa hela barnet i dopfunten i kalla stenkyrkor till smidigaste sättet att döpa vuxna i en sjö. Kvällen avslutas med en enkel samling i kyrkan. Nästa gång är temat nattvarden.

Ingela Lindqvist gillar det enkla upplägget och samtalsnivån. Hon tycker att katekumenat-gruppen har varit en spännande process där hennes tro har djupnat.

- Det är öppet och passar bra för den som börjat nosa på tro och vad det är för någonting.

Senast uppdaterad: 29 mars 2012

Dela

Katekumenat

Katekumenatgruppen är en del av Ålidhemskyrkans Pilgrimskvällar på tisdagar med soppa, meditation och flera parallella samtalsgrupper.

En ny katekumenatgrupp startar i Ålidhemskyrkan i höst. Även Umeå stadsförsamling kommer att ha en grupp.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!