"En rimligare värld" träffas var tredje vecka i Umeå stadskyrka för en helkväll med matlagning, mässa och boksamtal. I kväll lagar de tofu- och valnötspaj och rullar mango- och dadelbollar till kaffet.
Text Erika H Magnusson | 29 mars 2012
Kategorier: Recept
De lagar och äter vegansk, ekologisk och rättvisemärkt mat
tillsammans i köket i Umeå stads kyrka. Så går de en trappa upp för
att fira veckomässa och avslutar med att prata utifrån ett kapitel
i boken En rimligare värld.
Åsa Svanbäck är först på plats och börjar göra pajdegen. Maria
Burman tar sig an mango- och dadelbollarna, medan Åsa fräser lök
och rör ihop med den lätt kokta grönkålen och övriga ingredienser,
innan hon lägger allt i pajskalet som nu hunnit förgräddas.
Johanna Nordgren sitter och läser kapitlet de ska tala om senare
i kväll. Boken är utgiven av Brommadialogen i ett projekt för att
knyta samman människans behov av helhet med engagemang för
omvärlden. Förra våren, när de läste Annika Spaldes I vänliga
rebellers sällskap var det fler med i gruppen.
- Maria och jag hade tänkt länge att vi skulle starta något
sådant här, berättar Åsa Svanbäck. Annars blir det vid
fasteperioderna man tänker på maten.
- Vi har olika ingångar till varför vi är med. Jag försöker vara
vegan för djurens skull. Jag vill inte äta mina vänner och är emot
djurindustrin, säger Maria Burman, präst i församlingen. Elin
Gustafsson som är bortrest i dag har ett teologiskt perspektiv.
"Allt hänger ihop"
Åsa drevs först mest av miljötänket men sedan alltmer av tankar
kring att inte göra våld på något.
- Fast det gör jag ju, dödar myggor och så, medan Maria föser
bort dem försiktigt, säger Åsa och de skrattar samtidigt som pajen
skickas runt bordet.
- Den blev lite rinnig. Det svåra med en
veganpaj är att det inte tar ihop så lätt utan ägg. Det kanske blev
mycket havremjölk också, noterar Åsa.
Deltagarna konstaterar att veganmat behöver mer kryddor än annan
mat. Men konsistensen och smaken av det tunna, spröda skalet och
valnötterna kompletterar röran med tofu och den milda grönkålen
bra.
- Jag tror att de om 200 år kommer att säga att det var
grottmänniskor som åt djur, säger Maria Burström och samtalet
spänner över lyckligt skjutna älgar och trädkramare.
- Det hänger ihop, vördnaden inför allt skapat, människan,
naturen och djuren, säger Johanna. Jag försöker hitta ett sätt att
leva i harmoni med skapelsen och får inspiration av att träffa
andra med liknande tankar.
Befriande känsla att avstå
Det har blivit dags för kaffe och rawfoodbollarna, som
egentligen inte är riktig veganmat eftersom det är honung i. Maria
Burman tycker ändå de är perfekta nu när hon dragit ner på
raffinerat socker.
De pepparkaksbruna godbitarna intas ganska snabbt eftersom det
snart är mässa. I kväll håller Maria Burman i den så hon går upp i
förväg och byter om. Den enkla vardagsmässan firas i lillkyrkan.
Efteråt sätter gruppen sig i Martasalen för att prata om kapitlet
Till sist måste vi ändå välja.
- Det var intressant med psykosyntes. Jag tänker alltmer att jag
är en del av allt, att det jag gör får konsekvenser. Jag tycker det
kan bli lite egocentrerat när det blir mycket om att hitta sig
själv i boken, säger Åsa.
- Samtidigt kan jag ibland tycka att det räknas som lite fult i
kyrkan att hitta sig själv, säger Maria och samtalet glider vidare
in på kriser, rädslor och kärlek som drabbar. De konstaterar även
att det kan bli lite väl många inte.
- Inte äta kött, inte överkonsumera. För mig
är det viktigt att det landar i en befriande känsla att avstå,
säger Åsa och får medhåll.
Tofu- och valnötspaj
Ingredienser
- Deg:
- 125 g margarin
- 3,5 dl vetemjöl
- 1-2 msk vatten
- Fyllning:
- 1 rödlök
- 100 g Tofuline creamy spread (färskost)
- ½ dl havregrädde
- 400 g färsk grönkål
- 250 g fast tofu (ev smaksatt)
- 1 dl valnötter
- salt och peppar
Gör så här:
Pajskalet:
Blanda degen och tryck ut den i en form, ca 24 cm i diameter.
Nagga med en gaffel och låt stå svalt i ungefär en halvtimme. Sätt
ugnen på 200 grader och förgrädda skalet i 10 minuter.
Fyllning:
Skala och hacka löken, fräs den i en stekpanna. Lägg åt sidan
och rör ner Tofuline creamy spread och grädden. Smaka av med salt
och peppar. Hacka grönkålen och låt koka ett par minuter i
lättsaltat vatten. Dela tofun i kuber och stek dem. Salta och
peppra. Lägg i grönkålen en stund. Blanda de två rörorna. Fyll
pajskalet och strö över nötterna. Grädda 30 minuter.
(Recept från Djurens rätt)
Mango- och dadelbollar
Ingredienser
- 1,5 dl torkad mango
- 4 urkärnade dadlar
- 0,5 dl cashewnötter
- 2-3 msk vatten
- 1-2 tsk agavehonung
- 1,5 dl torkade kokosflingor
Gör så här:
Mixa allt utom kokos och rulla till bollar.
Lägg dem i knäckformar och strö över kokosflingorna.
Senast uppdaterad: 29 mars 2012

Tofu- och valnötspaj
Bild: Peter Lindegren

Mango- och dadelbollar
Bild: Peter Lindegren

Åsa Svanbäck och Maria Burman lagar tofu- och valnötspaj
Bild: Peter Lindegren

Publicerad i Spira
Nr 2 2012
På webben
29/3 2012