Spira

Revbensspjäll på ren med kanadensisk kryddblandning. Bild: Malin Grönborg

Med smak av Sapmi, Japan och Brasilien

- Vi äter fusion cuisine. Det låter bättre än svenskans blandat, säger Sonia Katsuura och skrattar. Dagens middag hos familjen Katsuura-Vinka består av japanskt ris, brasiliansk bönröra och revbensspjäll på ren.

Kategorier: Recept 

Klockorna på köksväggen i radhuset på Ersboda visar tiden i Montreal, São Paulo, Umeå och Tokyo.

Sonia Katsuura är uppväxt i São Paulo, Brasilien. Hennes far- och morföräldrar emigrerade från fattigdomen i Japan på 1920-talet för att - som så många andra - arbeta på kaffeplantage. Till Japan kom Sonia först som utbytesstudent och senare forskarassistent.

Där träffade hon Mikael Vinka, same med rötter i Tärnabytrakten som forskade i teoretisk grammatik. Tillsammans bosatte de sig i Montreal, Kanada.

- Det är väl nomadgenerna, säger Mikael och skrattar.

Sedan åtta år tillbaka bor de och båda döttrarna i Umeå och några nya flyttplaner har de inte. Vid familjens matbord möts dock dagligen matkulturer från världens alla hörn. Ren från Västerbottens inland, fisk från Island och förstås ris från Japan.

Men särskilt matintresserade tycker Mikael och Sonia inte att de är. Däremot vill de gärna äta god mat, som är lagad från grunden. Halvfabrikat göre sig icke besvär.

- Vi äter inte makaroner och köttbullar. Vi gör pannbiff - det går fortare.

 

Sojabönor istället för jordnötter

Denna tisdagskväll bjuder Sonia på dumplings eller gyoza som de stekta fyllda degknytena kallas i Japan. Vanligtvis är det ingen vardagsrätt, men de är utsökta att doppa i en sås av japansk soja och vinäger som förrätt. På bordet finns också sojabönor från Icas frysdisk som tinats i varmt vatten.

- Det är ett gott tilltugg istället för jordnötter eller chips, säger Mikael och konstaterar att utbudet i Umeås matbutiker utökats rejält sedan familjen flyttade hit.

Från ugnen doftar revbensspjällen av ren. Traditionellt kokades renkött och snabbmaten var renskav. Samerna bar köttet djupfryst i ryggsäcken för att kunna skära tunna skivor när det var dags att laga mat. Mikael gör även gärna tjälknöl eller stek.

- Och köttsoppa är ju fantastiskt gott. Och så enkelt.

Något som inte är fullt lika enkelt är att hitta en pastamaskin som pallar för Sonias nudelproduktion. Hon är nu inne på sin tredje och överväger att beställa en i gjutjärn från Italien. Nudlarna, av vatten, mjöl och salt, serverar hon i buljong.

 

Beroende av tre riskokare

Men i dag står alltså ren med kanadensisk kryddblandning på menyn. Till spjällen blir det ris och en bönröra på brasilianskt vis. I Brasilien serveras bönor och ris vid varje måltid. Hos Sonia och Mikael ska riset förstås vara japanskt. Och det går överhuvudtaget inte att koka ris utan riskokare, försäkrar Sonia, som har tre hemma i olika storlekar.

Rätt ofta serveras riset som sushi. Rullade sushi är restaurangmat, säger Sonia och Mikael. Japansk husmanssushi påminner snarare om att äta tacos. Ingredienserna står på bordet så var och en kan fylla sina ark sjögräs med ris och andra tillbehör.

- Ofta har vi inte mer än gurka och ägg. Kanske rökt lax, berättar Sonia.

Av svensk husmanskost är hon särskilt förtjust i palt så vid senaste besöket i Brasilien hade hon med en paltmix i påse. Med sig hem till Umeå hade hon godis och diverse ingredienser.

Dumplings eller Gyoza (25 st)

Ingredienser

  • 1 paket wonton eller gyozaplattor
  • 400 gram blandfärs
  • 150 gram vitkål
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 tsk salt
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja

Gör så här:

Finhacka vitkålen och blanda med färs och övriga ingredienser i en skål.

Lägg en klick fyllning på en degplatta, blöt ytterkanten med vatten, vik ihop och tryck till kanten så det blir ett degknyte.

Stek dem gyllenbruna i matolja, tillsätt lite vatten och låt dem steka i tio minuter.

Servera som tilltugg med dipsås och sojabönor som tinats i varmt vatten.

Revbensspjäll på ren

Ingredienser

Gör så här:

Koka cirka 1 kg revbenspjäll av ren en timme i saltat vatten.

Lägg på en ugnsplåt, salta och strö över en kryddblandning som Steak spice med korianderfrö.

Griljera i ugnen på 175-200 grader i 20 minuter.

(Revbensspjällen kan även göras direkt i ugnen. Låt dem då stå 5-6 timmar i 100 grader.) Servera med ris och bönröra.

Brasiliansk bönröra

Ingredienser

Gör så här:

Koka 0,5 kg kidneybönor enligt förpackningen, tillsätt ett lagerblad.

Häll inte av vattnet. Röran ska vara lite lösare än bruna bönor, men tjockare än soppa.

Fräs 3 hackade vitlöksklyftor och 2 hackade lökar.
Häll lökblandningen i böngrytan. Salta och peppra.

Senast uppdaterad: 13 februari 2012

Dela

Japanska kokböcker och matprogram är pedantiska, säger Sonia. »En tunn skiva« vore otänkbart som måttangivelse, istället anges millimeter.

Bild: Malin Grönborg

Med van hand formar Sonia degplattorna till gyoza. I dag gör hon en liten sats på 50 stycken. Den som inte vill göra egna dumplings kan köpa färdiga, bara att steka.

Bild: Malin Grönborg

Pappersformarna till de chokladbollsliknande godsakerna är köpta i Brasilien. Där är utbudet större av fina, festliga formar till barnkalas, tycker Sonia Katsuura.

Bild: Malin Grönborg

Hela familjen Katsuura Vinka

Bild: Malin Grönborg

Köttsoppa, panerad fisk och husmanssushi är vardagsmat hemma hos Mikael Vinka och Sonia Katsuura. Dumplings så här en vanlig tisdagskväll är mer ovanligt.

Bild: Malin Grönborg

Vårt dagliga bröd

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!