Spira

Nr 2 2012

Åke Renman helar med händerna
Kristna och buddhister mediterar ihop
Ideella stöttar vittnen

Ute den 29 mars


Innehåll

 

Tavelsjö-Jesus botar med bara händerna

En tacksam klient gav honom smeknamnet Tavelsjö-Jesus, men själv tror osteopat Åke Renman mest på kroppens inneboende läkekraft.
- Det bästa med jobbet är att jag kan hjälpa människor, inte alla, men många.

 

Ideella stöttar nervösa vittnen

Vittnen är värdefulla i rättssamhället. När ett sådant kommer in på Umeå tingsrätt finns Håkan Andersson, Katrin Lundgren eller någon annan ideell vittnesstödjare redan där.

 

Meditation för alla

Såväl kristna och buddhister som icke-troende mediterar. På fredagsmorgnar kan de göra det tillsammans.

 

Kate-kume-vad?

Känns ordet katekumenat som rena grekiskan? Det är det också.
Innebörden är dock inte särskilt krånglig. I Ålidhemskyrkan träffas elva deltagare regelbundet för att söka och fördjupa sin tro i samtalsgruppen "Katekumenat - vuxenväg till tro".

 

Mat för en rimligare värld

En rimligare värld träffas var tredje vecka i Umeå stadskyrka för en helkväll med matlagning, mässa och boksamtal. I kväll lagar de tofu- och valnötspaj och rullar mango- och dadelbollar till kaffet.

 

Kicki samlar vittnesbörd i blogg

Kicki Hedlund delar gärna med sig av berättelsen om när hennes liv tog en ny vändning. Påsken 2007 startade hon en vittnesbördsblogg.

 

Ger framtidstro på rehab

- Människan är så otroligt anpassningsbar! säger Harry Ranta. Han sitter i rullstol sedan 24 år tillbaka och menar att benen är det sista han saknar. Det berättar han för andra nyskadade.

 

Omsorg i tystnad och massage

En handfull kvinnor har tagit sig Kvällsöppet för kropp och själ i Vännäsby kyrka. De lägger sig på liggunderlag eller sätter sig på stolar och drar på sig filtar. Kerstin Sjödin leder en avslappningsövning.

 

"Vad mycket han vuxit sen jul"

En stjärnhimmel i tyg, alla gröna växter i Ålidhemskyrkan, uppbyggda scener av Getsemane trädgård, Pontius Pilatus palats och en stengrav. Vi har förflyttats till Jerusalem och år 33.

 

Delar det som ligger nära hjärtat

Redan i Bibelns påskberättelse talas det om vittnesbörd, ett ord som många associerar till väckelserörelsen och dagens frikyrka. I dag talar man oftare om »att dela«.

 

Tovade cd-omslag i ull

Marie Andersson i Röbäck har torrtovat bilden på cd-skivan "The Miracles omslag" som fotats för Spiras baksida.

 

Utan vittnen ingen vigsel

Vittnen hör inte bara ihop med brott, utan spelar också en viktig roll vid stora händelser som födelse, dop och bröllop!

 

Vardagstankar: Steget mellan gilla och göra

"Så här i efterhand ser jag att mycket saknades i min bevisföring, men då kändes det hela övertygande - nästan så att jag själv trodde. Jag är Pippi." Susanne Dahl om längtan efter att lämna avtryck.

Inledare: Vanliga vittnen en vardag

"Kanske kan övning i närvaro hjälpa mig att bli uppmärksam på nuet" funderar redaktör Ulrika Ljungblahd i inledningen till ett temanummer om Vittnen.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!