Spira

Nr 3 2012

Alla goda ting är tre
Prinsessa för en dag?
Nio kyrkor du inte får missa!

Ute den 31 maj


Innehåll

 

Triss i treåriga tjejer

Alice, Thea och Jenny är trillingar på tre år, med rött hår. Thea möter i dörren tillsammans med mamma Sandra Lindahl i huset som ligger naturskönt utanför Tavelsjö.

 

Flyger för att rädda liv

Patienten svävar mellan liv och död i händerna på teamet i mörkblå kläder. De rullar båren från ambulansen till det lilla vita planet. En av de erfarna flygsköterskorna är Maria Björkén Burman.
Som volontär hjälper hon också barn i andra länder med gomspalt.

 

Prinsessa för en dag?

Brudkronan gör comeback. Den som inte vill virka en själv kan köpa en personlig krona. Eller låna en i äkta guld eller silver i fyra av Umeås kyrkor. Det sistnämnda gjorde Maria Persson, vars morfars föräldrar skänkte brudkronan till Backens kyrka.

 

Turist på hemmaplan? Här är kyrkorna du inte får missa!

En konstupplevelse. Ro och stillhet. En toalett. Anledningarna att besöka en kyrka kan vara många. Under sommaren slår många av Sveriges kyrkor upp sina dörrar även utanför gudstjänsttid. Ta chansen att gå in i några sevärda kyrkor i och omkring Umeå!

 

Alla goda ting är tre

Människan tycker om att tänka i tretal: tredje gången gillt, alla goda ting är tre, dåtid, nutid och framtid, kropp, själ och ande, och klara, färdiga gå!

 

Trefaldighet: Dags att börja växa

Ett fyrfaldigt leve eller att vara enfaldig vet alla vad det är. Men har du koll på trefaldighetstiden, som räcker halva kyrkoåret, från juni ända in i november?

Så växer jag!

Trefaldighetstiden handlar om att växa och mogna som människa. Tidsperioden från försommar till sen höst symboliserar också människolivets utveckling. Tre personer i olika faser i livet berättar om sitt inre växande.

 

Tillbaka i jobb genom kyrkan

Tillbaka i jobb genom kyrkan Fas 3-begreppet är skrotat, i stället talar Arbetsförmedlingen om personer i sysselsättningsfasen. Oavsett namn vill kyrkan vara en tydlig aktör för människor utanför arbetsmarknaden.

 

Boktips från Tavelsjö

De läser och träffas till Bokcirkel i Tavelsjö församlingsgård. "Jag lutar åt Gud" och "Grabben i kuvösen bredvid" är två böcker de tar upp i dag.

 

Bild blev bok om Gunnel

Lagom till sin 70-årsdag var Gunnel Lagerkvist färdig med boken om sitt liv.
- Jag följde tipset att plocka fram en bild av mig själv och börja skriva utifrån den, berättar Gunnel, som delar med sig av fler erfarenheter tisdag den 5 juni i sin hemkyrka Mariakyrkan.

Vardagstankar: Tre vise män och en mur

Varför kommer de tre vise männen inte fram till Jesusbarnet? Och varför börjar de gräva? Lisa Tegby berättar om en annorlunda krubba som är vardag för vissa.

 

Sommarens fyra godaste drinkar

Slå dig ner i solskenet med en svalkande drink eller låt gästerna på sommarfesten läppja och njuta. Bartendern Viktor Englund blandar till några goda alkoholfria drinkar åt oss, så du kan lugnt ta bilen hem.

 

Baksidan: Busig brudkrona

Sofia Wåhlin har gjort brudkronan på Spiras baksida.
- Jag gillar former som är busiga och inte så symmetriska.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!