Spira

Om ny altartavla och historia i Grisbackakyrkan

Höstens konstguidning med "Konst i kyrka" inleddes i Grisbackakyrkan. Kyrkans nya altartavla i glas består delvis av material från gamla kyrkfönster.

Konst i Kyrka öppnade höstens konstbildning med ett besök i Grisbackakyrkan. Det annorlunda namn Grisbacka härstammar från 1500-talet. Då bodde på platsen tre bröder Griis och platsen hette Backe. Senare skrevs detta ihop till Grisbacka, endast ett i blev kvar. Någon plats för grisar har det aldrig varit. Detta var en av de kunskaper deltagarna fick.

Kvällens program inleddes av Erik Wäcklén, musiker i kyrkan som på gitarr spelade Amazing grace i eget arrangemang.

Sommaren 1936 stod kyrkan klar. Kristina Bergvall, aktiv i kyrkan berättade om dess historia, om hur det gamla bönhuset på 1920-talet var platsen för en grupp människor som drabbades av en omfattande väckelsevåg. Deras arbete ligger till grund för den kyrka som står här idag. Dock fanns på den tiden en misstro mot konst och att smycka sin kyrka, det som gällde då var ordet.

Kristina Bergvall fortsatte med att berätta om den bild som lyser upp och väcker tankar, kyrkans altarbild. Konstnären Anna-Karin Dahlberg från Skelleftehamn har arbetat i glas, delvis med material från gamla kyrkfönster och format ett verk som berättar om kraft och som lyser av de fyra elementen. 

Bilden inspirerar också kyrkans eget arbete med bild och konst som bland annat tar sig uttryck i torsdagarnas Blå träffen. Kyrkans tidigare altarverk, det svarta korset, smyckat med vinrankor av tenn, är en skapelse av Evert Larsson, känd kyrkoutsmyckare i södra Västerbotten. Om Evert Larsson, hans liv och verk berättade konstvetare Brit-Marie Andrén.  Om den tanke som Evert Larsson bar på och som idag omfattas av så många, tanken på att smycka det rum, den kyrka dit man gärna går. 

Erik Wäcklén avslutade programmet med en egen pianokomposition Norr om sjön. Många frågor och intressanta samtal i fokus på trivsam kaffestund innan det var dags att vandra hemåt.

Arrangör för Konst i kyrka är Konstfrämjandet och Konstföreningen i Västerbotten. Studieförbunden Bilda och Sensus, Svenska kyrkan samt Umeå kommun. 

Dela

Brit-Marie Andrén i centrum av konstintresserade besökare i Grisbackakyrkan.

Grisbackakyrkans nya altartavla

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!