Spira

Fotbad och rena handdukar väntar på att användas för en skön och avkopplande stund. Bild: Erika H Magnusson

Omsorg i tystnad och massage

En handfull kvinnor har tagit sig Kvällsöppet för kropp och själ i Vännäsby kyrka. De lägger sig på liggunderlag eller sätter sig på stolar och drar på sig filtar. Kerstin Sjödin leder en avslappningsövning.

Efteråt tänder de varsitt ljus på ett stort dopljus och sticker ner dem i en kruka på altaret.

Ulla Wållberg ber deltagarna som vill sätta sig på meditationspallar och instruerar.

- Böj in hakan, slappna av i axlar, känn den upprätta hållningen som gör det lätt att andas. Kupa händerna i varandra i navelhöjd. Vi sitter i tjugo minuter.

Ulla plingar i en liten klocka med orden Ta emot livet som det är nu, ta emot Guds kärlek som omsluter oss på alla sidor. Sedan blir det tyst. Det kan vara lite svårt att sitta stilla för den ovane. Tankar snurrar och snurrar.

 

Guds omsorg med filtar och massage

När klockan plingat och meditationen avslutats börjar några fixa smörgåsfika i ett litet serveringsrum. I en cd-spelare snurrar Bach for meditation 2. En korg med andaktsböcker står framme för den som vill låna och läsa.

Kvinnorna sprider tysta ut sig efter smörgås och te. En sitter kvar och pratar lågt med Ulla, en sätter sig längst fram på en kyrkbänk, en lägger sig med en filt på en annan, en går upp på läktaren och får ryggmassage av Kerstin Sjödin.

- Det jag vill att de ska få uppleva är omsorgen som visar på Guds omsorg. Att de alla med hjälp av filtar, massage och fika känner sig omhändertagna, säger Ulla Wållberg.

Ylva Göransson deltar flitigt även när det är snöstorm. Hon tipsar andra, men tror att de flesta har så mycket omkring sig. Själv jobbar hon hemma med slöjd och har inte riktigt den stressen.

- Den extra mysiga tystnaden är att kunna vara tillsammans med folk utan artighetskonversation. Så är det jättemycket värt att Ulla pysslar om oss. Som ateist tycker jag det är fantastiskt att det finns ett sätt för mig att få tillgång till stillheten och skönheten i kyrkorummet, till någon sorts helighet.

In på väggen faller ljuset vackert från gatlyktor genom handblåsta glas. Kyrkorummet tillför mycket erfar också Ulla Wållberg.

- Många säger att de får hjälp av miljön. Det är fantastiskt att vi har kyrkan, varför skulle vi inte använda den? Den är vacker och har de kristna symbolerna.

Senast uppdaterad: 29 mars 2012

Dela

Ylva Göransson väntar på att vattnet med badsalt ska svalna lite innan hon sätter ner fötterna.

Bild: Erika H Magnusson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!