Spira

Blivande kantor Matilda Olsson började spela kyrkorgel i Backens kyrka. Övar gör hon dock mest i Mellansel och som här i Sävar kyrka. Bild: Erika H Magnusson

Orgelspel - från avkoppling till yrke

Matilda Olsson hade aldrig spelat orgel innan hon deltog i en orgelspelarkurs i Umeå sommaren för fyra år sedan. Nu är hon snart färdig kantor och har vikarierat sin första sommar.

- Jag tycker den låter mjukt och är ganska snäll och lättspelad, men så är den också »min« orgel, säger Matilda Olsson när vi går genom Sävar kyrka och stegar trapporna till läktaren.

Hon sätter på en fläkt till orgeln som ser till att alla orgelpipor luftfylls.

- Orglar är luftinstrument, pipor kan inte ljuda utan luft, säger hon och håller in en tangent för att visa hur ljudet försvinner när luften i pipan så småningom tar slut.

I sommar har hon vikarierat som kantor i Sävar och på Holmön och även spelat i Tavelsjö.

Det var sommaren innan gymnasiet hon började spela kyrkorgel.

- Pappa hade anmält mig till en orgelspelarkurs. Jag var enda nybörjaren men det var jätteroligt. Det är fantastiskt att få jobba med både händer och fötter. Och så gillar jag förstås ljudet.

 

Kopplade av vid orgeln

Maria Axéll, lärare på lägret och organist i Umeå landsförsamling, betydde mycket.
 - Hon fick mig riktigt intresserad. Hon trodde så mycket på mig, trodde verkligen att jag kunde bli bättre, säger Matilda.

De första åren var orgelspelandet avkoppling från skolarbetet.

- Det var avstressande att komma till kyrkan varje dag efter skolan för att spela i två timmar.

Sista året på gymnasiet läste hon parallellt kantorslinjen för gymnasieungdomar på distans på Mellansels folkhögskola. Hon fick mindre tid att öva. Sång, piano, gehör, dirigering och satslära krävde sitt. På den vägen är det och numera är bakning vad musiken tidigare var - ett sätt att ta paus.

 

Orgelskor i slöjdpåse

Matilda Olsson är lite försiktig med tankarna för framtiden.
- Jag ser mig inte riktigt som kantor. Istället spelar jag för att se vart det tar mig.

Hon tycker det varit bra att vikariera och se vad yrket egentligen innebär. Hon har lagt märke till hur olika de församlade klämmer in i sången.

- Ibland känns det som att de funderar; ska vi verkligen sjunga nu? och ibland är de verkligen med och klämmer i. Det är egentligen inte beroende av hur stor församlingen är och kan vara olika från gång till gång i samma kyrka.

Matilda tar fram sina orgelskor ur slöjdpåsen hon sydde i årskurs tre. Skorna är specialbeställda från USA.

Hon sätter sig och lägger händerna tillrätta på de två manualerna. Orgeln har 30 register, små spakar som kan dras ut för att ge andra ljud ur piporna. Matilda spelar sitt favoritstycke alla kategorier, Passacaglia av Bryan Kellys.

Senast uppdaterad: 6 september 2012

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!