Rysk mat står på menyn på höstens första "Världens café" i Carlskyrkan.
– Vi äter mycket grönsaker. Det är bättre för både hälsan och miljön än en massa kött, säger Ludmila Jernbom, som ansvarar för kvällens matlagning.
Text Eva Gustafsson | 25 oktober 2012
Kategorier: Recept
Världens café är en del av Carlskyrkans
integrationsprojekt och tanken är att skapa en mötesplats för alla
nationaliteter. På middagsträffarna en lördag i månaden turas ett
gäng frivilliga om att laga maten.
- Det är naturligt att träffas och prata över en bit mat.
Dessutom får vi chansen att ta del av varandras kulturer, säger
Sara Sandström, ansvarig för diakonin i kyrkan medan hon dukar i
källarvåningen.
Uppe i kyrkans kök flyger frågor och instruktioner på ryska
mellan bänkar och spisplattor och det känns som att befinna sig i
ett miniryssland. Ludmila Jernbom har ansvaret för dagens middag
och till sin hjälp har hon två andra ryskor och en bulgariska.
- Du får ursäkta, säger hon med adress åt mitt håll. Det går
fortare om vi pratar ryska med varandra.
Ludmila kom till Sverige för två år sedan efter att ha träffat
sin svenska man i Ryssland.
De andra tre kvinnorna träffade hon på SFI, Svenska för
invandrare, där de blev vänner. Kontakt med Carlskyrkan fick hon
genom kören som ledde till ett ideellt engagemang.
- Nu har jag precis fått jobb som städerska på Minervaskolan.
Det är viktigt att ha ett jobb för att komma ut ordentligt i
samhället.
Samarbete i köket
Så smakar hon av soppan i den enorma grytan på spisen och tipsar
Tatiana Borodina om att krydda lite mer, samtidigt som hon
försäkrar mig att rysk mat minsann alls inte är så stark. När jag
lite senare ser Tatiana laga till en tomatsås är jag inte så säker
- den innehåller mängder av pepparrot!
Överallt står det pytsar och skålar och det är inte lätt för
alla att hitta en plats att jobba på, så Alena Ivanova hukar med en
bunke vid golvet och skalar potatis.
- Du får inte gömma dig för fotografen, säger Gergana Yordanova
med ett skratt och fortsätter att koncentrerat kavla ut degen till
pirogerna.
- Jag har aldrig gjort de här förut, så jag måste vara noga,
säger Gergana som kommer från Bulgarien och tycker om att laga mat
och bjuda in vänner och grannar. Det kan bli både svenskt,
mexikanskt och så bulgariskt förstås.
Matgästerna har börjat anlända och Sara funderar på om de måste
duka för fler.
- I annonsen skrev vi att vi gärna vill att människor anmäler
sig, berättar hon leende, men det kan ju komma fler än vi tror.
Nåja, det ordnar sig alltid.
Mattips från Irak och Libanon
När ett 60-tal personer bänkat sig berättar Ludmila om vad som
serveras på middagsbuffén. Det är en köttsoppa och en vegetarisk
soppa, piroger, en rödbetssallad, en paprikasallad och Tatianas
tomatröra.
Integrationstanken verkar fungera för när gästerna berättar om
sina egna länders matkultur får vi tips från bland annat Sri Lanka,
Irak och Libanon. Flera verkar intresserade av att själva laga mat
någon lördag och på så sätt visa upp lite av sitt hemland.
27 oktober är nästa "Världens café" med bulgarisk mat.
Rysk soppa »Schchi«
Ingredienser
- 3 liter vatten
- 4-5 potatisar
- 1 litet vitkålhuvud
- 1 gul lök
- 1 morot
- 2 msk tomatpuré
- salt och svartpeppar
Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull. Skala och hacka lök och morot.
Skär paprikor i småbitar. Skär vitkål i strimlor och potatis i
tärningar. Tillsätt potatis när vattnet kokat upp, lägg i vitkål
efter 5 minuter.
Medan potatis och vitkål kokar, fräs all lök och morot
tillsammans med olja och tomatpuré ca 2 minuter, tillsätt paprika,
krossade tomater och fräs 2 minuter till, och häll det i soppan.
Salta och peppra efter smak och lägg i lagerblad.
Garnera med persilja och rysk yoghurt.
Rysk sallad »Vinegret«
Ingredienser
- 3-4 potatisar
- 1-2 morötter
- 4-5 rödbetor
- ½ burk saltgurka
- ½ burk kikärtor
- ½ rödlök
- salt
Gör så här:

Koka potatis, morötter och rödbetor i en kastrull. Låt kallna
och skär i tärningar.
Skala och hacka lök. Skär gurka i småbitar.
Blanda alla ingredienser. Salta efter smak och tillsätt
oljan.
Tomatsås
Ingredienser
- 1 kg tomater
- 1 pepparrot, ca 10 cm
- 4-5 klyftor vitlök
- salt
Gör så här:

Mixa tomater. Riv pepparrot och vitlök. Blanda alla ingredienser
och salta efter smak.
Senast uppdaterad: 25 oktober 2012

Publicerad i Spira
Nr 5 2012
På webben
25/10 2012