Spira

Ludmila Jernbom smakar av och välkomnar till middag med rysk soppa. Bild: Peter Lindegren

Ryska smaker på Världens café

Rysk mat står på menyn på höstens första "Världens café" i Carlskyrkan.
– Vi äter mycket grönsaker. Det är bättre för både hälsan och miljön än en massa kött, säger Ludmila Jernbom, som ansvarar för kvällens matlagning.

Kategorier: Recept 

Världens café är en del av Carlskyrkans integrationsprojekt och tanken är att skapa en mötesplats för alla nationaliteter. På middagsträffarna en lördag i månaden turas ett gäng frivilliga om att laga maten.

- Det är naturligt att träffas och prata över en bit mat. Dessutom får vi chansen att ta del av varandras kulturer, säger Sara Sandström, ansvarig för diakonin i kyrkan medan hon dukar i källarvåningen.

Uppe i kyrkans kök flyger frågor och instruktioner på ryska mellan bänkar och spisplattor och det känns som att befinna sig i ett miniryssland. Ludmila Jernbom har ansvaret för dagens middag och till sin hjälp har hon två andra ryskor och en bulgariska.

- Du får ursäkta, säger hon med adress åt mitt håll. Det går fortare om vi pratar ryska med varandra.

Ludmila kom till Sverige för två år sedan efter att ha träffat sin svenska man i Ryssland.

De andra tre kvinnorna träffade hon på SFI, Svenska för invandrare, där de blev vänner. Kontakt med Carlskyrkan fick hon genom kören som ledde till ett ideellt engagemang.

- Nu har jag precis fått jobb som städerska på Minervaskolan. Det är viktigt att ha ett jobb för att komma ut ordentligt i samhället.

 

Samarbete i köket

Så smakar hon av soppan i den enorma grytan på spisen och tipsar Tatiana Borodina om att krydda lite mer, samtidigt som hon försäkrar mig att rysk mat minsann alls inte är så stark. När jag lite senare ser Tatiana laga till en tomatsås är jag inte så säker - den innehåller mängder av pepparrot!

Överallt står det pytsar och skålar och det är inte lätt för alla att hitta en plats att jobba på, så Alena Ivanova hukar med en bunke vid golvet och skalar potatis.

- Du får inte gömma dig för fotografen, säger Gergana Yordanova med ett skratt och fortsätter att koncentrerat kavla ut degen till pirogerna.

- Jag har aldrig gjort de här förut, så jag måste vara noga, säger Gergana som kommer från Bulgarien och tycker om att laga mat och bjuda in vänner och grannar. Det kan bli både svenskt, mexikanskt och så bulgariskt förstås.

Matgästerna har börjat anlända och Sara funderar på om de måste duka för fler.

- I annonsen skrev vi att vi gärna vill att människor anmäler sig, berättar hon leende, men det kan ju komma fler än vi tror. Nåja, det ordnar sig alltid.

 

Mattips från Irak och Libanon

När ett 60-tal personer bänkat sig berättar Ludmila om vad som serveras på middagsbuffén. Det är en köttsoppa och en vegetarisk soppa, piroger, en rödbetssallad, en paprikasallad och Tatianas tomatröra.

Integrationstanken verkar fungera för när gästerna berättar om sina egna länders matkultur får vi tips från bland annat Sri Lanka, Irak och Libanon. Flera verkar intresserade av att själva laga mat någon lördag och på så sätt visa upp lite av sitt hemland.

27 oktober är nästa "Världens café" med bulgarisk mat. 

Rysk soppa »Schchi«

Ingredienser

 • 3 liter vatten
 • 4-5 potatisar
 • 1 litet vitkålhuvud
 • 1 gul lök
 • 1 morot
 • 2 msk tomatpuré
 • salt och svartpeppar

Gör så här:

re1205b_rysk_soppa

Koka upp vatten i en kastrull. Skala och hacka lök och morot. Skär paprikor i småbitar. Skär vitkål i strimlor och potatis i tärningar. Tillsätt potatis när vattnet kokat upp, lägg i vitkål efter 5 minuter.

Medan potatis och vitkål kokar, fräs all lök och morot tillsammans med olja och tomatpuré ca 2 minuter, tillsätt paprika, krossade tomater och fräs 2 minuter till, och häll det i soppan. Salta och peppra efter smak och lägg i lagerblad.

Garnera med persilja och rysk yoghurt.

Rysk sallad »Vinegret«

Ingredienser

 • 3-4 potatisar
 • 1-2 morötter
 • 4-5 rödbetor
 • ½ burk saltgurka
 • ½ burk kikärtor
 • ½ rödlök
 • salt

Gör så här:

re1205c_rysk_soppa

Koka potatis, morötter och rödbetor i en kastrull. Låt kallna och skär i tärningar.

Skala och hacka lök. Skär gurka i småbitar.

Blanda alla ingredienser. Salta efter smak och tillsätt oljan.

Tomatsås

Ingredienser

 • 1 kg tomater
 • 1 pepparrot, ca 10 cm
 • 4-5 klyftor vitlök
 • salt

Gör så här:

re1205d_rysk_soppa

Mixa tomater. Riv pepparrot och vitlök. Blanda alla ingredienser och salta efter smak.

Senast uppdaterad: 25 oktober 2012

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!