Spira

Så växer jag!

Trefaldighetstiden handlar om att växa och mogna som människa. Tidsperioden från försommar till sen höst symboliserar också människolivets utveckling. Tre personer i olika faser i livet berättar om sitt inre växande.

Oskar Boström, konfirmand i Umeå landsförsamling

Vad grubblar du över just nu?
- Största grejen är hur allt skapades. Om Gud skapat allt undrar jag vem som skapade Gud? Jag tänker också på vad som händer efter döden. Jag hoppas att det finns en himmel eller att jag föds igen, så jag inte bara ruttnar och försvinner. Jag har svårt att tro på saker jag inte kan se, men jag har blivit mer öppen till att det skulle kunna vara på fler sätt, att Gud kanske är inblandad i evolutionen.

Kommer du att fortsätta fundera på de frågorna?
- Ja, jag har redan tänkt på detta i ganska många år, och jag tror att jag kommer att fundera tills jag bestämt mig för vad jag ska tro och tänka.

 

Marcela Nilsson, engagerad i Böleängkyrkan

Vad är inre växande?
- För mig handlar det om att finna tryggheten i mig själv och vara nöjd med den jag är. Jag växer hela tiden och lär mig något nytt, ofta genom att göra misstag.

  Är det svårt att hinna med ditt inre?
- Min man och jag har sex barn tillsammans, men jag tycker ändå att tiden finns. Jag reflekterar när jag diskar eller byter blöjor. Böleängkyrkan är också en plats för mig att växa, genom gemenskap, musik och välbefinnande. Min tro är pelaren, att Gud skapat mig och älskar mig som jag är ger trygghet och självförtroende.

Vilka frågor funderar du över just nu?
- Det är många funderingar, som medelålders kvinna, som fru, som mamma. Det är inte alltid jag har svar, men jag tror att en del av arbetet ligger i att ställa frågorna.

 

Stefan Karlsson, pensionerad tandläkare

Vad handlar inre växande om?
- Med åren samlar man på sig livserfarenhet, kanske kan man kalla det vishet. Men jag är kritisk till när växande bara handlar om att blicka inåt. När jag var i Sydafrika kom jag i kontakt med begreppet ubuntu. Det handlar om att bli människa genom andra människor. Den som har ubuntu är generös, omtänksam och medlidsam.

Vad är det viktigaste du lärt dig i livet?
- Jag har varit med om saker, har förlorat ett barn och min fru i cancer. Man kan växa i svåra perioder, men alla gör inte det. Kanske är den viktigaste lärdomen att inte undvika och vara rädd för det svåra. Det är livets villkor. Min gudstro är en tro trots allt, och fungerar väl som ett stöd och en förtröstan.

Vad funderar du över just nu?
- Att få behålla hälsan och fortsätta utvecklas. Gemenskap över generationsgränserna är viktigt, vara med barn, barnbarn och deras vänner. Det är en del av ubuntu-tanken.

Senast uppdaterad: 31 maj 2012

Dela

Marcela Nilsson

Bild: Helena Andersson Holmqvist

Stefan Karlsson

Bild: Helena Andersson Holmqvist

På tal om tre

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!