Spira

Bordsbönen kan vara ett andningshål. Bild: Anna Ågrahn

Slår ett slag för bordsbön!

Att se någon be bordsbön i lunchrum eller på restaurang är inte så vanligt. Men för diakonen Maria Holmlund är bordsbönen ett andningshål. En bönetärning kan ge variation.

Kategorier: Andlig friskvård 

Alla händer under bordet. Nu ska alla säga ordet. Varsågod!

Så kan förskolebarnen rimma när de sätter sig till bords i dag. Bordsbönen i skolmatsalarna tystnade däremot redan på 1950-talet.

Maria Holmlund tror att den trots allt har en viktig funktion. Precis som hon äter för att få kraft fyller hon på från den andliga spisen.

- För det är bordsbönen en hjälp. Det gör mig gott att, mitt i en krävande dag, få böja mig inför Gud och bara ta emot, säger hon. Att samla sig före och inte bara slänga sig över maten är viktigt också rent fysiologiskt.

Under sin utbildning upplevde hon att gudsrelationen fick hjälp av regelbundna morgon-, lunch- och kvällsböner.

- Det finns nog inget vi gör lika regelbundet som att äta.

 

Ger perspektiv

När Maria Holmlund ber inför maten påminns hon om att Gud är med henne vid bordet och i livets alla skeden. Hon tycker det är ett bra tillfälle att också be för andra böneämnen.

Bordsbönen ger dessutom perspektiv på att mat varje dag inte är en självklarhet.

- Skrivna bordsböner tar ofta upp problemet att vi inte delar lika i vår värld. Får man in det här med att be bordsbön tror jag det blir lättare att komma ihåg att dela med sig i övriga livet, säger Maria Holmlund, som arbetar i Umeå stadsförsamling.

Redan när barnen var små månade hon och hennes man Håkan om att be före maten. När barnen blev äldre hittade Maria en tärning med olika bordsböner på sidorna som ger ett spänningsmoment och gör att vanan inte blir slentrian.

 

Tron är en relation

Att be är att vårda gudsrelationen, menar Maria Holmlund.

- När vi vänder oss till Gud söker vi det eviga som står fast i en föränderlig tillvaro. Tron är inte trossatser vi går omkring med
i huvudet utan en relation vi måste sköta och vara rädda om.

Religiösa riter i samband med maten finns i de flesta religioner. Birkat hamazon är en judisk bordsbön. Bland muslimer är det vanligast att be ordet Bismillah - »I Guds namn«.

I Hare Krishna offras all mat först till Gud och anses sedan genomsyras av Guds natur.

Senast uppdaterad: 13 februari 2012

Dela

Böner vid bordet

Vare sig det handlar om en sekulär ramsa eller en bordsbön finns det flera fördelar med att stilla sig före maten, som gemenskap och matro.

Bordsböner finns för alla åldrar och tillfällen, ofta sjungs de.

Bordsböner är ofta korta och enkla. De behöver inte ens bestå av ord. Ett korstecken, knäppta händer eller slutna ögon kan vara en bön i sig.

Gör en egen tärning med bordsböner. Skriv ut och klistra upp sidan på tjockare papper, klipp ut tärningen, vik vid de streckade linjerna och tejpa ihop.

Vårt dagliga bröd

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!