Slå dig ner i solskenet med en svalkande drink eller låt gästerna på sommarfesten läppja och njuta. Bartendern Viktor Englund blandar till några goda alkoholfria drinkar åt oss, så du kan lugnt ta bilen hem.
Text Eva Gustafsson | 31 maj 2012
Kategorier: Recept
- Jag gillar syrliga drinkar. Särskilt på sommaren när det
behövs lite svalka i värmen.
Viktor Englund skivar vant ett grönt äpple i riktigt tunna
skivor innan han pressar det för att få ut det mesta av smaken. Han
berättar att det är mer frukt och bär i alkoholfria drinkar än i
andra, för att ge ordentligt med smak.
- Det är viktigt att allt är fräscht, säger han och smakar
kvickt av äppeldrinken med ett litet sugrör. Drinkar som skakas
eller mixas smakar vi alltid av för att få rätt balans.
Det är drygt fyra år sedan han började på restaurang Äpplet med
att servera vid beställningar, sedan blev han diskplockare på tc.
Han brukade smyga in bakom baren för att se hur de jobbade.
- Till slut fick jag frågan om jag ville bli bartender och det
ville jag ju, berättar Viktor med ett brett leende.
Han har ingen egentlig skolning, men har gått kurser i
drinkkunskap och alkohollagar. En viktig del i arbetet tycker han
själv.
- Jag måste vara smidig gentemot gästen naturligtvis, men det är
också nödvändigt att sätta stopp, säger han. Det är ju för
gästernas skull först och främst.
Gillar sommarens jordgubbar
Viktor har ett antal drinkar, som han kan utantill, men känner
att det är kul att pröva på nya. De svårare, som tar lite tid att
blanda, är en välkommen utmaning.
- Nu när det blir sommar och uteliv är det också roligare,
tycker han. Det är en större variation av frukter och bär, som
jordgubbar till exempel. En av mina favoriter.
Viktor mixar snabbt till en jordgubbsdrink och jag hinner inte
riktigt med att se alla moment, så det är tur att han skriver ner
recepten. Vartefter de olika dryckerna blir klara radar han upp dem
på bardisken. En härlig kvartett för ögat - och gommen när jag väl
får smaka på dem.
- Det är roligt att blanda drinkarna när gästerna ser på,
berättar Viktor. Många vill veta vad det är i och det är kul att
berätta vad vi gör. Alla är kanske inte så insatta i det här med
olika drinkar, men det är bara att fråga.
Syrlig äppeldrink
Ingredienser
- Muddla några bitar grönt äpple
- 4 cl färskpressad citronjuice
- 2 cl sockerlag
- 3 cl ananasjuice
Gör så här:
»Muddla« är bartenderspråk för att krossa och pressa saft och
kött ur frukt eller bär med hjälp av en muddlerstav. Det går även
att använda skaftet på en trägaffel.
Sockerlag: koka långsamt upp lika delar vatten och socker tills
sockret löst sig.
1 cl är 10 ml. En tsk motsvarar 5 ml och en msk 15 ml. Alltså: 1
cl = 2 tsk, 3 cl = 2 msk.
Skaka/rör om och sila över i ett glas och tillsätt is. Tillsätt
lite sprite om du så vill.
Passionate
Ingredienser
- Fruktköttet från en passionsfrukt
- 4 cl tranbärsjuice
- 3 cl ananasjuice
- 2 cl sockerlag
- 2 cl citronjuice
Gör så här:
Skaka/rör om och sila över i ett högt glas. Tillsätt sodavatten
och rör om, tillsätt is och servera.
Jordgubb/mynta
Ingredienser
- Muddla 2-3 jordgubbar
- Muddla några myntablad
- 2 cl sockerlag
- 3 cl färskpressad citronjuice
- 4 cl tranbärsjuice
Gör så här:
Skaka/rör om och sila över i ett glas. Tillsätt lite sodavatten,
is och servera.
Fruktsallad
Ingredienser
- Muddla all frukt ni har hemma, passionsfrukt, apelsin, jordgubbar, äpple
- 3 cl sockerlag
- 3 cl citronjuice
- 3 cl tranbärsjuice
- 3 cl ananasjuice
- 3 cl grapejuice
Gör så här:
Skaka ordentligt och sila över i ett högt glas. Tillsätt lite
sodavatten, is och servera.
Senast uppdaterad: 31 maj 2012

Goda, svalkande alkoholfria sommardrinkar
Bild: Peter Lindegren

Syrlig äppeldrink och Passionate
Bild: Peter Lindegren

Jordgubb/mynta-drink
Bild: Peter Lindegren

Publicerad i Spira
Nr 3 2012
På webben
31/5 2012