Spira

Svårt få hjälp att be

Personer med utvecklingsstörning vill få vänner och bidra med sina erfarenheter av livet och Gud. Det konstaterar Linda Vikdahl, som forskar om deras upplevelse av delaktighet i kyrkan.

ar1205b_linda_vikdahlNär Linda Vikdahl blev präst började hon fundera över var personer med utvecklingsstörning fanns i kyrkan. Funderingarna blev utgångspunkten för en avhandling som presenteras nästa höst.

- En sak är tydlig, och det är en uttalad längtan att få komma till kyrkan för att få vänner, och bli saknade när de inte är där.

Intervjupersonerna vill inte bli betraktade som annorlunda, utan vara som alla andra. Att få gå i kyrkan är en del i det. Men att få sina religiösa behov tillfredsställda kan vara lättare sagt än gjort.

- De tas om hand av offentlig sektor, och eftersom den i Sverige inte ska vara religiös kan det vara svårt att få hjälp att be, gå i kyrkan och dekorera inför högtider. Det faller helt enkelt bort, säger Linda.

 

"Alla är svaga någongång i livet" 

Hennes forskning visar också att personerna gärna vill bidra med sina erfarenheter av livet och av Gud. Det är ett oerhört viktigt perspektiv, menar hon.

- Gud sägs vara särskilt nära den som är svag, och alla människor är svaga någon gång i livet. Det är viktigt att få del av den erfarenheten, eftersom den säger något grundläggande om Gud. Utan den blir kyrkan inte hel.

Samlingar som Blå träffen och Blå fredag tycker Linda är mycket bra. Samtidigt hoppas hon att det så småningom inte ska behövas särlösningar för personer med utvecklingsstörning.

- De samlas ju för att gå i kyrkan och ha roligt, inte för att de har utvecklingsstörning. I nästa steg hoppas jag att kyrkan skapar större gemenskap mellan grupper, tillåter sig att vara lite spretigare och tar vara på mångfalden!

Linda Vikdahl skriver avhandlingen Delaktighet - om upplevelsen av delaktighet i Svenska kyrkan för personer med utvecklingsstörning vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet.

Senast uppdaterad: 25 oktober 2012

Dela

Nyanser av blått

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!