Spira

Annorlundabra är Camilla Näslunds mantra. Nu skapar hon en stiftelse för att bygga ungdomars självkänsla. Själv bemöts hon annorlunda efter sin stora viktnedgång. Bild: Johan Gunséus

Tappade 80 kilo, hittade sig själv

Mitt i julskyltningen voltade hon handlöst med sina 170 kilo i en trappa. När ambulansen kom tänkte hon fortfarande bara på att kliva upp och fortsätta jobba.
Då kom vändningen för Camilla Näslund.

Alla i butiken hörde smällen. Butikspersonalen uppmanade henne att ligga still. Ambulanspersonalen spjälade hennes kropp överallt. Hon hade fått en fraktur på översta kotan i bröstryggen.

- På akuten förstod jag. Det här är obra, säger Camilla och brister ut i ett smittande skratt. Jag insåg där och då att jag bara har ett liv och att jag måste ta hand om det. Då infann sig ett lugn inom mig som jag aldrig hade känt förut, säger hon och blir allvarlig.

Utanför rullar vågorna in från Norrviken. Regnet smattrar mot rutorna, i eken svajar sommarens ljuslyktor i höststormen. Vi sitter tryggt vid köksbordet med händerna om varsin mugg nybryggt kaffe och kurar i värmen från vedspisen. Camilla är på blixtvisit
i Umeå, dels för att träffa sönerna, men också för att vila själen ute vid havet hos bästa väninnan Maritta. Sedan en tid bor hon halvtid i Stockholm och halvtid i Holmsund. I Stockholm bor hon för jobbet med Trendgalan och arbetet med stiftelsen Differentgood Foundation, men också för att det är en dröm som hon har närt länge.

- Stockholm är en stad med möjligheter. Inte nödvändigtvis för pulsen, utan mer för människorna som gärna vill hjälpa en att nå längre. Själen känns friare där än här på något sätt; men jag älskar Norrland patriotiskt, skyndar hon att tillägga.

- Förr hatade jag att vara ensam, men nu kan jag inte få nog med tid till att hångla upp min själ, säger hon medan hennes blick söker sig ut mot vågorna utanför.

 

Livrädd för operationen

Åter till akuten 2010. Komplikationer med för mycket vatten i ett av Camillas ben får läkaren att skriva en akutremiss till att göra en gastric bypass vid Lycksele lasarett. En operation som förminskar magsäcken radikalt och gör att patienten tvingas att äta pyttesmå matportioner resten av livet. Om läkarnas ordination följs slaviskt leder det till viktnedgång. Det är en operation som Camilla medvetet undvikit i åratal då ett liknande ingrepp tog hennes älskade gudmors liv på samma sjukhus 20 år tidigare.

- Jag var livrädd men insåg också att det inte fanns någon återvändo om jag skulle överleva. Min gudmor var finska och när jag låg där i slussen på väg in till operationssalen böjde sig en sjuksköterska över mig, strök mig över pannan och sa med finsk brytning: »Du kan vara lugn. Det kommer att gå bra.«

Camilla blev kvar i tolv dagar på sjukhuset då komplikationer tillstötte med läckage
i buken som snabbt åtgärdades. Precis som för hennes gudmor. Men Camilla överlevde.

- Jag bara grät och grät och grät under hela tiden på sjukhuset. Det var som att helas på något sätt!

 

Tankar och bilder blir bok

I dag drygt ett år senare har hon gått ned över 80 kilo och är en helt annan person både till det yttre och till det inre. Mest till det inre.

- När jag kom hem från sjukhuset sa min partner Åsa att det inte var samma person som kom hem igen. Det är helt sant. Många berömmer mig för mitt yttre när jag lägger ut bilder på mig själv på Facebook, men det är ju den inre resan som är viktigast för mig, säger hon med eftertryck.

Hennes inre resa och tankar om att förvandlas från en socialt utstött och stor kvinna med sockerberoende och ätstörningar till en lyckligare och tryggare kvinna håller dessutom på att bli en bok. Fotografen Johan Gunséus har följt henne från dag ett på sjukhuset och hon står själv för texten.

- Det kommer att bli en väldigt utlämnande bok, en sådan som jag själv gärna hade velat läsa när jag mådde som sämst. Bitten Jonsson, min addictionspecialist och den som behandlat mig för mitt sockerberoende, har läst en del av det jag skrivit och hon sa rakt ut: »Du måste ge ut den!«

 

Annorlunda kan vara bra!

Boken kommer förhoppningsvis ut i vår. Det händer nämligen hela tiden nya saker som hon måste skriva klart om.

- När jag mådde som sämst för några år sedan och tyckte synd om mig själv sa min chef: »Även om du är annorlunda så betyder inte det per automatik att du är dålig. Annorlunda kan i allra högsta grad betyda bra. Annorlundabra

- Det har blivit ett mantra för mig att vi alla är annorlundabra. Jag håller på att starta en stiftelse, Differentgood Foundation - The ability to look beyond för att bygga ungdomars självkänsla och tron på sig själva tillsammans med en rad fantastiska människor. Det är en global rörelse och målet är att vi ska fylla Globen med Annorlundabra som tema på Trendgalan 2013 i Stockholm.

 

"Nu kan jag hjälpa andra"

Skulle du rekommendera andra att göra en magsäcksoperation?

- Det är ingen enkel lösning som många tycks tro. Det gäller att ha järnkoll på matintag, motionera och sköta sig exemplariskt. De vanor du har före operationen är bara att utesluta. Jag hade en rejäl dialog med mig själv. Det är därför som det har gått så bra. Sedan måste man hångla med sin själ, varje dag. Det är viktigt, säger hon och river åter av ett av sina hjärtliga skratt.

Hon har märkt att de som förr undvek hennes sällskap för att hon var så tjock nu återkommer och säger: »Vad snygg du har blivit!«

- Det är klart att det känns ledsamt, men om jag kan förändras så borde rimligtvis alla andra också kunna göra det om de vill.

Det finns ett liv före och efter operationen. Efter 25 år som rejält överviktig har hon hittat kärleken till sig själv.

- Men jag skulle inte vilja ha hela resan ogjord. Nu kan jag hjälpa andra. Det var inte möjligt innan. Det är först när du slutar vara ett offer som du kan hjälpa andra.

Senast uppdaterad: 25 oktober 2012

Dela

Camilla Näslund gjorde en gastric bypass för att minska magsäcken. Nu skriver hon en bok om sina erfarenheter.

Bild: Johan Gunséus

Camilla Näslund

Yrke: Föreläsare och konceptutvecklare

Bor: Umeå/Stockholm

Ålder: 44 år

Familj: Partnern Åsa, sönerna Christian, 23 år, och Tobias, 18 år

Äter helst: Sockerfritt (alltid)

Vad kan du i dag som du inte kunde för ett år sedan?: Springa och ha högklackat. Springer ibland i högklackat dessutom!

Person som jag beundrar och vill träffa: Jag har en lista att beta av med Lady Gaga, Barack Obama, Richard Branson, Oprah Winfrey och prinsessan Victoria.

Favoritcitat: »For those of you who want to see me sinking, I know how to swim« (Lady Gaga)

Blogg: www.finest.se/camillanaslund

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!