Spira

Att turista i närområdet kan bjuda på många fina upplevelser. Bild: Anna Ågrahn

Turist på hemmaplan? Här är kyrkorna du inte får missa!

En konstupplevelse. Ro och stillhet. En toalett. Anledningarna att besöka en kyrka kan vara många. Under sommaren slår många av Sveriges kyrkor upp sina dörrar även utanför gudstjänsttid. Ta chansen att gå in i några sevärda kyrkor i och omkring Umeå!

Efter att i flera år haft uppehåll bestämde sig Umeå landsförsamling förra sommaren för att återigen göra den medeltida Backenkyrkan till vägkyrka. Försöket slog väl ut och upprepas i sommar.

- Vi fick besök av familjer och äldre som besökte kyrkogården, umebor med gäster och turister från bland annat Frankrike, USA och Ryssland, berättar Alli Holmlund, diakon i församlingen.

En vägkyrka ska vara bemannad med guider, öppen fem timmar om dagen, ha kafé och daglig andakt. Backens kyrka besöktes av i genomsnitt 40 personer per dag under juli när den var öppen måndag-fredag. Den vanligaste frågan rörde kyrkans ålder. Många undrade också vad som finns kvar efter branden 1986.

- Backens kyrka är Umeås äldsta byggnad och det är roligt att få visa upp den skatt vi har. Vi vill också dela med oss av kyrkorummet och den ro och stillhet besökarna kan finna där, säger Alli Holmlund.

Den som besöker Backens kyrka får inte glömma området omkring kyrkan, Umeås vagga, med kyrkogårdsområden från olika epoker och intressanta gravmonument, påpekar antikvarie Annika Lindberg.

Hon tipsar om att också besöka de andra fyra kyrkorna i Umeå som är skyddade enligt kulturminneslagen - Umeå stads kyrka, Ålidhemskyrkan, Tegskyrkan och Mariakyrkan. Vad som är mest spännande att titta på i kyrkorna skiljer sig åt.

I den nygotiska stadskyrkan är det den ursprungliga inredningen, i den modernistiska Tegskyrkan form och materialval, i Ålidhemskyrkan utformandet av en vardagskyrka och i Mariakyrkan utsmyckningarna av lokala konstnärer.

- De är alla välbevarade och fina dokument från sin tid, konstaterar Annika Lindberg.

 

Nio kyrkor du inte får missa!

ar1203b_kyrkor

Backens kyrka, medeltida (1508)

Intressant utemiljö med varierade kyrkogårdsområden och gravmonument. Kvar från medeltiden är bland annat kyrkans gråstensstomme, västra gavelns tegelornamentik, sakristian och dopfuntens nedre del.

 ar1203c_kyrkor

Tegs kyrka, modernistisk (1969)

Tidstypiska rätvinkliga former och materialval (betong). Sevärd ljuskrona Kristi törnekrona, altartavla med glasmåleri och dopfunt med cirkulerande vatten. Utemiljön är inspirerad av Medelhavet.

 ar1203d_kyrkor

Mariakyrkan, modernistisk (1982)

Kyrkan är ritad av en lokal arkitekt, och inredd av lokala hantverkare och konstnärer. Lägg märke till relieferna på och ovanför dörrarna, samt textilierna.

 ar1203e_kyrkor

Rosornas kyrka, Hörnefors, jugendstil (1908)

Detaljrik välbevarad jugendinredning och väggmåleri. I Hörnefors finns också en brukskyrka i trä från 1797 med ljuskrona från Strömbäcks glasbruk.

 ar1203f_kyrkor

Bygdeå kyrka, medeltida (1539)

En intakt medeltida byggnad med sluttande golv och skulpturer. Ljuskronor, predikstol och gravhällar från 1600- och 1700-tal. Klockstapel i klassicistisk stil.

 ar1203g_kyrkor

Lövånger kyrka, medeltida (ca 1500)

Vissa inventarier kvar från medeltid och 1600-talet, även klockstapeln. Mest intressant är den välbevarade kyrkstaden från 1600-talet.

 ar1203h_kyrkor

Örträsk kyrka, nyklassicistisk (1849)

Välbevarad och vacker kyrka med perspektivmålat tak. Här finns länets äldsta mässhake, från 1500-talet.

 ar1203i_kyrkor

Ålidhemskyrkan, modernistisk (1973)

En enkel och outsmyckad byggnad, byggd i norrländsk trätradition. Kyrkan ska upplevas vardaglig och tillgänglig, och saknar kyrktrappa
och upphöjt kor.

 ar1203j_kyrkor

Umeå stadskyrka, nygotisk (1894)

Nygotisk arkitektur strävar uppåt, mot himlen. Mycket av den detaljrika, fasta inredningen är ursprunglig, som bänkar och ljuskronor.

Senast uppdaterad: 31 maj 2012

Dela

Tips när du går in i en kyrka!

Gå runt!

Börja med att se hur omgivningarna är utformade och betrakta kyrkan för att se vilken stil den är byggd i. De flesta äldre kyrkor i Västerbotten är byggda med torn och ingång i väster. Modernare kyrkor är ofta hopbyggda med en församlingsdel.

 

Gå in!

Titta på kyrkporten, gränsen mellan profant och kyrkligt. Förr var den pampig och utsmyckad, i modern tid mer avskalad och utan trappsteg, för att det ska vara enkelt att gå in.

Se efter hur kyrkorummet är utformat: som ett långt rum, som ett runt rum eller som ett kors.

Inne i kyrkan finns ofta ett bord med informationsblad om kyrkan. Ta ett och läs vad kyrkan har för sevärdheter!

 

Gå fram!

Gå längs mittgången för att titta på den viktigaste och mest utsmyckade delen i kyrkan - koret. I äldre kyrkor är koret upphöjt, men inte i nyare, för att inte skapa distans.

Ovanför altaret finns ett symbolrikt konstverk - en altartavla, målning, textil eller glasmålning.

Kika också på väggar, altare, dopfunt, nummertavlor och predikstol. Där kan det rymmas en mängd exklusivt konsthantverk.

 

Se upp!

Titta efter om det finns takmålningar. Låt blicken följa ljus-kronorna, som kan vara vackra konsthantverk, till en eventuell läktare längst bak. Orgelfasaden på läktaren, eller i koret, är ofta rikt utsmyckad.

 

Se ner!

Om kyrkan är från medeltiden, fram till 1700-talet, kan du hitta gravhällar i golvet. Går det att tyda inskriptionerna? Glöm inte att se efter om det ligger vackra mattor på golvet.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!