Spira

Förskolebarnen lyssnar spänt när Helén Salomonsson återberättar samtalet vid den sista måltiden. Bild: A A

"Vad mycket han vuxit sen jul"

En stjärnhimmel i tyg, alla gröna växter i Ålidhemskyrkan, uppbyggda scener av Getsemane trädgård, Pontius Pilatus palats och en stengrav. Vi har förflyttats till Jerusalem och år 33.

Förskolebarnen har gått långt i snöslasket och behöver vila en stund innan äventyret börjar. Församlingspedagog Helén Salomonsson passar på att göra en kort resumé av vad Jesus gjort sedan barnen var här senast och fick vara med om hans födelse.

- Vad konstigt att han vuxit så fort sedan jul, tycker en pojke när han hör att Jesus är vuxen.

Så kryper alla genom den magiska tygtunneln och kommer fram Jerusalem år 33. Helén visar flera bord där olika scener från påskens drama är uppbyggda. Det börjar med att Jesus har samlat sina lärjungar till en festmåltid.

- Sen vill Jesus gå till trädgården för att be. Vem vill hjälpa till att bära dockorna?

Många händer åker upp i luften, men ingen behöver oroa sig. Det händer mycket i dramat och alla får bära dockor till de olika scenerna.

- När Jesus är i trädgården smider Judas planer, säger Helén. Han ska avslöja Jesus för romarna med att ge honom en puss på kinden.

Två pojkar bär soldaterna som tar Jesus tillfånga till Pontius Pilatus palats där han blir förhörd. Nu är det spännande, nästan lite otäckt. Ändå är det värsta, om hur Jesus blir slagen, inte med.

- Jag har valt att göra det så, säger Helén efteråt. Jag vill hellre ha tyngdpunkten på uppståndelsen, annars kan det bli för skrämmande.

 

Lång och tråkig fredag

Barnen får ändå höra om den hemska dagen och flera vet att den kallas långfredag.

- Det kändes nog som en väldigt lång dag, som det är när det är riktigt tråkigt.

Tre barn flyttar soldater som ska hålla vakt vid graven där Helén lägger in Jesusdockan, som hon tagit ner från korset. Fler dockor ska bäras när två kvinnor går till graven med blommor, men då händer det märkliga… Stenen framför graven är borta och Jesus är inte där längre!

Barnen kikar in i den lilla stengraven. Jag undrar om de inte kommer se att Jesusdockan finns gömd längst därinne. Det gör de inte för graven är tom.

- Lärjungarna gömmer sig och är rädda, berättar Helén. När kvinnorna kommer och talar om att Jesus uppstått från de döda tror de det inte. Har ni fått solsting! säger de till kvinnorna.

Så dyker plötsligt Jesusdockan upp igen hos lärjungarna. Han säger att han lever och har uppstått från de döda. »Jag ska alltid vara med er.«

- En del tror att det här är sant och en del tror inte, säger Helén. Det får vi göra som vi vill.

Senast uppdaterad: 29 mars 2012

Dela

Ängeln talar om att Jesus inte finns i graven - han har uppstått. Bilder: Evelina Rönnbäck och Jessica Yttergren.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!