Spira

Vardagstankar: Då Björn Borg var junior

Lite har förändrats sedan Björn Borg var junior och Bader Meinhof spred rädsla konstaterar Anton Marklund.

I somras hittade jag ett gäng gamla böcker på en loppis. De innehöll tidningsartiklar från åren 1970 till 1978. Böckerna luktade sådär gammaldags och kostade bara 5 kr/st så jag köpte hela serien och tog dem till vår stuga.

Där, på landet, råder lugnet. Vi har inget internet och tv:n använder vi bara till att se gamla filmer. Så i somras, de gånger jag i stan skulle ha slösurfat nyheter (läs: skvaller) på Aftonbladet, slog jag mig i stället ner med böckerna.

Det var något oerhört fascinerande över dem, över att läsa om sånt som nu blivit historia, men som inte lagts till rätta i efterklokheten ljus.

Björn Borgs namn dök upp i en artikel om en junior, en liten notis berättade om ett inbrott som senare skulle blomma ut till Watergate, och i väst hälsades Saloth Sar i Kambodja som en befriare, utan att någon visste att han inom några år skulle byta namn till Pol Pot och systematiskt döda 1,7 miljoner av befolkningen.

Det är något sorgligt över att så lite har förändrats under de 40 år som gått. USA lekte polis i Vietnam på den tiden, inte i Irak och Afghanistan som nu, och även då skapade terrorhotet rädsla (Bader Meinhof, basker och nordirländare på 70-talet).

I Mellanöstern hoppades man på fred och medling med rubriker som skulle ha kunnat skrivas i dag.

 

Någon sa en gång att om man inte känner till historien är man dömd att upprepa den. Varje orättvis handling som begås lever kvar som frön i de förorättades hjärtan.

Det där gäller i stort, men det gäller också
i smått. I vardagen. Att vända andra kinden till är lika viktigt i dag, som för 40 år sedan.

Lika viktigt i morgon.

Senast uppdaterad: 25 oktober 2012

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!