Spira

Vardagstankar: Steget mellan gilla och göra

"Så här i efterhand ser jag att mycket saknades i min bevisföring, men då kändes det hela övertygande - nästan så att jag själv trodde. Jag är Pippi." Susanne Dahl om längtan efter att lämna avtryck.

Allt var förberett - farfars gamla kameraväska fylld till bredden med mynt. Det var sommaren innan jag skulle fylla sju och jag hade bjudit över de något äldre grannbarnen Markus och Mia.

Planen var att ta med dem in på mitt rum där det stora avslöjandet skulle ske. Så här skulle jag säga: Ni tror att jag är Susanne, men jag är egentligen Pippi Långstrump. Och sedan skulle jag ta fram kameraväskan med pengarna och hälla ut alltihop på sängen framför dem som bevis. Effektfullt.

Så här i efterhand ser jag att mycket saknades i min bevisföring, men då kändes det hela övertygande - nästan så att jag själv trodde. Jag är Pippi.

 

Vad har hänt sen dess? Inte mycket. Ibland tror jag att jag fortfarande leker samma lek. Längtan av att vara nån, en människa som lämnar avtryck. Den starka och modiga - den goda. Hon som säger till på skarpen när en annan blir illa behandlad. En människa med handlingskraft, färg och tydlighet.

I stället är jag en rätt velig typ, en som vill gott men som samtidigt är ganska bekväm. En människa som de allra flesta - normalspeciell med en önskan om mer.

Jo, jag vill nåt mer än att »gilla« på Facebook. Det som kräver min tid, mina händer och fötter kostar lite mer. Och jag tänker på slitna ord som säger att handling talar högre än ord. Bibelord som skaver i mig för att de säger att en tro utan handling saknar liv.

 

Just nu är jag trött på ord, analyser och tillrättalagda diskussioner. Inte minst när det gäller tron. Handlar inte tron om det levda livet - de små stegen på vägen? Vad som hände i går och hur den här dagen blev. Viljan att mitt i det vardagsvanliga göra gott. Ett slags arbete.

Så nu är det dags för mig att hålla tyst ett tag, kavla upp ärmarna och bara jobba på. Jag lyssnar gärna på vad andra har att berätta om sin väg, men inga fler ord från mig för tillfället. Här sätter jag punkt.

Senast uppdaterad: 29 mars 2012

Dela

Susanne Dahl, krönikör

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!