Spira

Barn- och ungdomspräst om bönböcker

Victorias bönbok från 1979 har fått en »genre-kompis«, nämligen Prinsessan Estelles bönbok. Barn- och ungdomspräst Anna B Ruther har läst båda.

- Tanken är att barn och vuxna ska samlas gemensamt kring den nya bönboken. Victorias bönbok däremot riktar sig mest till föräldrar och är mer undervisande, konstaterar Anna B Ruther, präst i Grisbackakyrkan.

Den största vinsten är innehållet med omsorgsfullt utvalda, raka, konkreta böner tillsammans med detaljrika akvareller av Petra Szabo.

Victorias bönbok har bara ett tiotal enkelt skissade bilder i svartvitt.
- Både form och tilltal är jättetråkigt och den skulle kunna vara ett antikvariatfynd från 1959, säger Anna B Ruther.
Den äldre bönboken var ett initiativ av Hovförsamlingen efter att det unga kungaparet vänt sig dit med frågor om svenska aftonböner.
- Även om den gavs ut 1979 var nog personerna bakom boken barn av en äldre tid. Den tar upp hur man kan tänka kring bön, synd och tio Guds bud, säger Anna B Ruther.

När Prinsessan Estelles bönbok (Verbum förlag) kom till hade bokförlaget större inflytande, tror hon. Den är också framtagen i nära samarbete med föräldrarna. Här finns böner för vardagar, olika årstider och för trötta föräldrar. Två av bönerna är både på svenska och arabiska respektive syrianska.

Bönerna är hoppfulla oavsett om de handlar om fred, våld, att dela med sig eller om trygghet. På en sida kan läsaren göra egna böner.
- Det bemyndigar barn att be med egna ord, om sina känslor och om vad de hoppas på.

Redan 1780 kom första »genre-kompisen« Kronprinsens Barnabok, tillägnad Gustaf Adolf.

Senast uppdaterad: 5 september 2013

Dela

Prinsessan Estelles bönbok.

Bild: A A

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!