Spira

Besökte Holmöns första kyrka på Gammlia

En mörk höstkväll sökte sig ett 40-tal umebor till den lilla åttkantiga kyrkobyggnaden Helena Elisabeth, en gång Holmöns första kyrka, byggd i en tid då den lilla ön i Bottenviken ännu hade en växande befolkning.

Höstmörkret föll då Konst i Kyrka inbjöd till Helena Elisabeth kyrka på Gammlia. Mörkt var det, då både Umeå kommun och museet glömt att byta utbrunna lyktor. Trots detta sökte sig ett 40-tal umebor till den lilla åttkantiga kyrkobyggnaden, en gång Holmöns första kyrka, byggd i en tid då den lilla ön i Bottenviken ännu hade en växande befolkning.

Året var 1802 då kyrkan byggdes och mer än 150 år senare transporterades den då rivna byggnaden till Gammliaområdet. Det vackra namnet Helena Elisabeth härstammar från 1820-talet då brukspatron Mårtens Grahns hustru donerade ljuskrona och silverkalk till kyrkan. Fru Grahns namn, Helena Elisabeth blev därefter också kyrkans namn.

Kvällen inleddes med en välkomnande berättelse av muséets Lillemor Elfgren som gav en intressant historisk bakgrund. Konst i Kyrkas Brit-Marie Andrén tog vid och berättade om spår i kyrkan efter såväl Evert Larsson som den österrikiske konstnären Alois Lindner. Clara Salanders altartextil "den heliga staden" presenterades vid den följande föreläsningen i bio Abelli. Brit-Marie Andrén uppehöll sig i sin föreläsning omkring kyrkas textilier och dess betydelse under kyrkoåret.

Clara Salanders vävnader är framställda med ett återhållet bildspråk och med både Litcium och Libraria involverade,  i nära samarbete med Västerbottens hemslöjds skickliga väverskor.

De avtryck som framförallt just kvinnor som väverskor efterlämnat i dels Helena Elisabeth men också i andra av länets kyrkor berättade Brit-Marie Andrén målande om.  Västerbottens museum har i flera av sina skrifter noggrant dokumenterat länets konst och kulturarv, inte minst i nr 4 2013 där just kyrkotextilen står i focus.

Konst i Kyrkas besökare denna höstkväll fick i stor utsträckning ta del av museets dokumentationer.

Med kunskaper om kyrkoåret, kyrkans textilier och kvinnors konstnärliga uttryck i ljust minne vandrade Konst i Kyrka-besökarna hemåt i den mörka höstkvällen.

Konst i Kyrka arrangeras i samarbete mellan Konstfrämjandet i Västerbottens och Umeå Konstförening tillsammans med studieförbunden Bilda och Sensus, Svenska kyrkan och Umeå kommun. 

Nästa Konst i Kyrka: torsdag 28/11 kl 18.30 i Ersbodakyrkan

Dela

Helena Elisabeth kyrka på Gammlia, Umeå. Bild: Lillemor Elfgren

Bild: A A

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!