Spira

Frukosten är serverad för Gunnel Nygren, Bertil Burén, Sven Ederlöf, Bodil Johansson, Lennart Broman, Catharina Broman, Ingalill Burén, Marina Ederlöf, Kristina Nilsson, Anders Johansson, Stefan Nygren, Anita Nilsson och Håkan Nilsson (skymd). Bild: Peter Lindegren

De har ätit frukost i 20 år

I 20 år har gruppen Middle Age ätit frukost tillsammans varannan lördag. På dagens frukostbord i Vännäs församlingsgård finns favoriterna Gunnels groddar och Anitas sillröra.

Kategorier: Recept 

Anita Nilsson vispar rågmjölsgröten luftig medan maken Håkan ställer fram bröd och pålägg. På frukostbordet står redan hembakt mjukkaka och tunnbröd tillsammans med nykokta ägg och vindelrökt skinka.

- Anita har alltid vindelrökt och sillröra, konstaterar någon innan Anita hälsar välkomna till bords.

Ungefär varannan lördag träffas åtta-tio personer för att äta frukost tillsammans. De turas om att fixa frukost och serverar ofta återkommande favoriter; Ingalill Burén gör till exempel en omtyckt havregrynsgröt med vetegroddar och fibrex och Kristina Nilsson brukar bjuda på krusbärssaft.

- Den gången man ska fixa frukosten är det lite stök och bök, men resten av gångerna är det som att äta på hotell, säger Stefan Nygren glatt.

Han har varit med sedan Middle Age-gruppen bildades för 20 år sedan som en träffpunkt för människor mellan 30 och 50 år. Namnet skulle visserligen vara temporärt, men har hängt med sedan dess, precis som många av deltagarna. Under åren som småbarnsföräldrar var det ofta livat i innebandyrummet intill. Det blev också en hel del pulkautflykter, badresor och fjäll-
läger. Med tiden har sådana aktiviteter minskat, men höstupptakten i september med middagsbuffé från allas skördar lever fortfarande kvar. Alla tar med något »salt, sött och blött«.

- Då räcker det till alla, konstaterar Kristina Nilsson, som myntat uttrycket.

 

Stödjer barnby i Honduras

Efter en timmes frukost med småprat och påtår hjälps alla åt att plocka undan och slår sig sedan ner i soffgruppen. Programmet den andra timmen varierar: ibland kommer en gäst för att berätta om något, ibland testar de något praktiskt som pynt med en florist.

I dag har Anita förberett en betraktelse med påsktema och Marina läser det senaste brevet som gruppen fått från SOS barnbyar i Honduras där de stödjer ett barnhem.

- Från början betalade vi för frukosten, men sedan började vi samla in pengar. Det känns meningsfullt, säger hon.

Klockan elva är frukostträffen avslutad och Vännäsbyborna går ut i det vackra vädret. Anita och Håkan blir kvar med disken.

Middle Age är en öppen grupp som alla är välkomna till. Träffarna annonseras på församlingens webbplats och programblad.

Kullans kryddkaka

Ingredienser

  • 100 gr smör
  • 2 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform på ca 1 ½ l.

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.

Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner det i smeten tillsammans med gräddfilen.

Häll smeten i formen. Grädda kakan i ugnen ca 50 min.

Stjälp upp kakan och låt den kallna.

ar1303b_frukost

Anitas sillröra

Ingredienser

  • 2 dl crème fracîhe
  • ¾ dl majonnäs
  • ½ äpple skuret i små tärningar
  • 2–3 matjesfiléer skurna i små bitar
  • Vitpeppar
  • Dill
  • 1 liten finhackad rödlök eller 5 cm purjolök
  • Ev några droppar tabasco

Gör så här:

Blanda allt och låt stå i kylen och dra. Sillröran smakar utmärkt på tunnbröd.

ar1303c_frukost

Tunnbröd

Ingredienser

  • 5 l mjölk
  • 5,2 kg rågsikt
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 2 pkt jäst
  • 4 hg vetemjöl
  • 1 näve kruskakli
  • 1 knapp msk stött anis
  • 1 knapp msk stött kummin
  • 1 msk salt

Gör så här:

Gräddas i vedeldad ugn. Blir ca 50 bröd. Brödet får en utpräglad smak av råg.

Jästen smulas och rörs ut i den ljumma mjölken. Rågsikten siktas och arbetas in, likaså grovrågmjölet, till en tjock "soppa".

Arbeta soppan ordentligt.

Låt jäsa minst 3 timmar men gärna över natten. Nu blandas kli, kryddor och resten av mjölet (rågsikt o vetemjöl) in. Degen bör  vara ganska fast. Får jäsa ca 2 tim.

Till utbakningsmjöl på bakbordet kan användas grahamsmjöl och vetemjöl, detta kommer till och ska ej räknas från ovanstående mängder.

ar1303d_frukost

Senast uppdaterad: 23 maj 2013

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!