Sybil Sundling bjuder på färsk och fräsch fredagslunch hemma på gården i Tavelsjö. Grönsakerna är ekologiskt odlade och nyskördade.
- Allt är faktiskt bara ett lån från framtiden, säger hon om valet att odla ekologiskt.
Text Eva Gustafsson | 24 oktober 2013
Kategorier: Recept
Grytan med soppa står på spisen och puttrar, fylld med
sockerärtor, broccoli och andra av säsongens grönsaker. Allt är
ekologiskt odlat och nyskördat på familjen Sundlings gård i
Tavelsjö. Till och med korven, som ska serveras som förrätt, kommer
från de egna fåren som föds upp med egenproducerat foder.
- Den har faktiskt blivit utsedd till Västerbottens
landskapskorv de två senaste åren, berättar Sybil med stolthet i
rösten.
Sedan hon och hennes man, Erling, började odla grönsaker har
allting skötts ekologiskt, men det var ingen självklarhet för
Sybil.
- Jag tyckte egentligen att allt det här pratet om ekologi var
gröna vågen-flum och lite pundigt, avslöjar hon. Allting ändrades
när jag gick min trädgårdsutbildning och såg hur den konventionella
odlingen gick till.
Hon berättar hur varje frö som såddes åtföljdes av en liten
pellet som skulle skydda mot angrepp, som en giftampull. Löken
besprutades nio gånger innan skörd.
När de sedan drog i gång grönsaksodlingen på familjegården
kändes den ekologiska linjen självklar, även om det många gånger är
jobbigt.
- Det är bökigare att odla ekologiskt, tycker Sybil. Det krävs
mer handkraft helt enkelt och tar mer tid.
Nästan allt från egna gården
Hon förklarar hur de täcker kålen med fiberväv för att inte
kålflugorna ska angripa och hur landen flammas, bränns, just innan
grödorna kommer upp, för att få bort ogräs. Så fortsätter hon med
att tala om djupströbäddarna till fåren och komposter så att
dyngbaggarna ska ha någonstans att lägga sina ägg.
- Vi har fått mer mask i jorden också.
Sybil är övertygad om att vi mår bättre av att äta ekologiskt
odlad och framställd mat. Det som odlas konventionellt växer fort,
för fort, och tar inte upp solsken och annat som behövs för att
näringsämnena ska samla sig.
Maten kommer fram på det stora köksbordet och familjen:
systrarna, mamman, två av barnen och maken Erling, hjälps åt att
peka ut det som inte kommer från den egna gården.
- Det är väl saltet då och så osten och smöret. Fast det är i
alla fall från Norrmejerier!
När de andra lämnat bordet pratar Sybil och Erling om priset på
ekologisk mat.
- Det är inte så mycket dyrare, säger Erling Sundling. Allt
beror på hur vi prioriterar. De flesta som handlar på Bondens
marknad är exempelvis unga barnfamiljer och pensionärer och det är
inga grupper som har direkt gott om pengar.
Sybils ängamatssoppa
Ingredienser
- Rotsaker som morot, kålrot och rotselleri
- Lök som gul lök, vitlök och purjolök
- Kryddor som fänkål, dillkronor, persilja, timjan, oregano, salt och svartpeppar
- Morötter, kålrot
- Blomkål, broccoli, tempelkål (romanesco)
- Bondbönor, sockerärtor och bönor
- Grädde eller kokosmjölk
Gör så här:
»Jag har med avsikt inte angett mängder på något, då jag hoppas
att man kan laga en sån här soppa på det som finns i kylskåpet, men
en ledtråd kan vara en liter buljong till en soppa för fyra
personer. Låt soppan innehålla rikligt med grönsaker så blir den
riktigt matig och mustig.«
Grönsaksbuljong är grunden till soppan.
Täck grönsakerna med vatten och låt allt koka upp. Sänk värmen
och låt buljongen småputtra några timmar. Sila bort grönsakerna och
skumma buljongen. Ett alternativ är att använda en färdig ekologisk
buljong utan palmkärnfett och natriumglutamat.
Använd buljongen och tillsätt morötter och kålrot skurna i små
bitar.
Låt koka en stund medan du ansar och delar på blomkål, broccoli,
tempelkål (romanesco).Bondbönor spritas, förvälls och skalas.
Sockerärtor och bönor som vaxbönor och haricots Verts delas i
lämpliga bitar.
När rotsakerna kokat en stund lägger man i kål och broccoli och
låter detta koka med. Sänk värmen och tillsätt bönor och ärtor. Låt
allt sjuda en stund.
Tillsätt grädde eller kokosmjölk. Hacka i lite persilja. Låt
puttra vidare så
grönsakerna känns mjuka.
Falsk ostkaka med råkräm
Ingredienser
- Ett kilo squash
- Fyra ägg från frigående hönor
- Drygt 1 dl socker
- 4 msk vetemjöl
- 0,5 dl mjölk eller annan vätska
- 10-30 hackade sötmandlar
- 5 rivna bitternmandlar eller bittermandelolja
Gör så här:

Skala och riv squash. Koka den mjuk i
vatten.
Vispa ägg och socker. Tillsätt
vetemjöl, vätska, squashrivet och mandel.
Smeten blir mycket lös. Häll i en
smord ugnsform.
Grädda i 200 grader tills kakan höjer
sig på mitten, ca en timme.
Råkräm
Vispa 2 äggulor tillsammans med 2 msk
socker och lite vaniljsocker. Ta en ny bunke och vispa 2 dl
grädde.
Vispa ihop äggröran med grädden tills krämen blir fast och
luftig. Prova gärna att smaksätta med lakritspulver, men minska då
lite på sockret i första vispningen.
Hasselbackspotatis med lammkorv
Ingredienser
- Mandelpotatis
- Smör
- Salt och peppar
- Lammkorv
Gör så här:

Skala potatisen, ta ett extra tag på ena sidan så får man liksom
en liggyta. Skiva sedan potatisen nästan igenom men den ska sitta
ihop.
Lägg potatisen i en ugnssäker form, salta, peppra och skiva
riktigt smör över, var inte snål.
Ställ i ugnen på 175 grader och låt potatisen nästan baka klart,
skiva ost över, alternativt strö över riven ost, och låt potatisen
stå kvar i ugnen tills den är genombakad och osten fått fin färg.
Jag använder gärna både herrgårdsost och västerbottensost
tillsammans, men det är ju en smaksak vilken ost man tar, men jag
tror inte på parmensan.
Lammkorven är en rå korv som tillverkas i Umeå av Hansens Chark
i samarbete med Västerbottens Gårdslamm. Den innehåller
endast äkta råvaror som lamm/fårkött, västerbottensost mm.
Senast uppdaterad: 24 oktober 2013

Bild: Peter Lindegren

Publicerad i Spira
Nr 5 2013
På webben
24/10 2013