Spira

Knytkalas med temat "Gult". Bild: Ralf Elo

Färgstarkt knytkalas i påsktid

I väntan på vår och påsk bjuder Ralf och Carina Elo på knytkalas med temat "Gult".

Kategorier: Recept 

Runt köksbordet träffas fyra generationer för att äta paella och fruktsallad. 

En jätteladdning paella småputtrar i den traditionella spanska paellapannan. Eftersom pannan, som köptes för en femtiolapp när familjen bodde i Spanien, inte fungerar på den nya induktionshällen används en gasolhållare.

Runt köksbordet sitter redan döttrarna Sophia och Hanna, som båda bor hemma, och äldsta dottern Sarah Kachenga med maken Job och sonen Timothy som nyss fyllt ett år. Ralf Elo rör om i riset som puttrar i en räk- och kycklingbuljong tillsammans med finhackad lök och kycklingdelar. Och så saffran förstås.

Visserligen äter familjen Elo paella rätt regelbundet, men någon vardagsrätt som i Spanien där den vanligtvis serveras varje torsdag, är det inte.

- Där har alla kvinnor och provinser sina egna recept, berättar Carina. Vid kusten innehåller paellan mycket fisk och skaldjur, i inlandet är det mer grönsaker.

- Det är lite som pytt i panna också, tillägger Sarah. Man tager vad man haver.

I vissa provinser var paellan svart av bläckfiskbläck minns Hannah, men på Hästhovsvägen i Vännäsby är den gul. Som temat på kvällens knytkalas. När sista gästen, mormor Inger Segerkarl kommer med ett fång gula rosor, läggs blåmusslorna och de nyskalade räkorna på plats och det är varsågoda.

Magsäcken är godast

Både Sarah och Hanna erbjuder sig ivrigt att ta Jobs räkor, eftersom skaldjur inte är hans favorit. Han och Sarah träffades i Zambia för ett par år sen och tog flera matvanor med sig till Sverige. Kyckling äter de gärna, och bästa delen är levern, tycker Job.

- Och magsäcken, tillägger Sarah. Den steker man.

Flera gånger i veckan äter Job och Sarah nshima, som är ett slags majsmjöl som kokas till en gröt. Lite som polenta, fast den äts med händerna.

Om kvällens gula varmrätt var från Spanien, har efterrätten mer smak av Zambia. Carina hackar upp frukten som mormor Inger hade med sig. Ananas, mango, färska aprikoser och melon blir en gul-orange fruktsallad som serveras med vaniljglass.

Riktigt som i Zambia smakar det förstås inte, sådana solmogna frukter får vänta till i jul när hela gänget åker dit.

Solgult

Ingredienser

 • Paella de la famila Elo (10 port)

 • 2,5 kg kyckling, blanda filé med klubbor och bröstbitar
 • 2 stora gula lökar
 • 2 dl vitt vin
 • 8-10 dl ris
 • 1 kg räkor 0ch/eller blandade skaldjur
 • musslor efter behag
 • 1 röd paprika
 • 2 dl gröna ärtor
 • 2 paket saffran
 • 3-4 msk olivolja
 • 4 msk skaldjursfond
 • 2 kycklingbuljongtärningar

Gör så här:

Skala räkorna, koka skal och räkrens 10-15 minuter i en stor kastrull med 2-3 liter vatten. Sila bort skalen, behåll buljongen, blanda i skaldjursfond, saffran, kycklingbuljong. Smaka av med salt och peppar. Dela kycklingbitarna i mindre bitar.

Fräs dem i en upphettad stor stekpanna eller i en paellera. Strimla löken och lägg i pannan och fortsätt steka. När kycklingen börjar få färg, häll på vinet i pannan. Strö över riset, rör ner det mellan kycklingbitarna och låt det steka några minuter.

Häll över en del av buljongen, låt allt koka. Se till att det inte kokar torrt utan fyll på med buljong tills riset blir mjukt. Blanda ner skaldjur, paprika och ärtor när riset börjar bli klart. De ska bara bli varma. Lägg musslorna i en egen kastrull och låt dem koka upp i sitt eget spad med lite tillsatt vatten. Använd bara de musslor som öppnar sig, blanda ner dem i paellan. Garnera med några oskalade räkor.

Ställ den vackra pannan mitt på bordet och njut.

ar1302d_knytkalas

Solgul fruktsallad

Gula frukter i alla former allt efter tycke och smak. Tärna och blanda frukter i en skål. Vi använde ananas, apelsin, banan, mango, physalis, melon och persikor.
Till det serverade vi en gräddig vaniljglass och ett chokladkex.

ar1302b_knytkalas

Senast uppdaterad: 22 mars 2013

Dela

Extra middagsgäster är vardag hos familjen Elo. På knytkalaset med tema gult är bland andra barnbarnet Timothy på besök

Bild: Ralf Elo

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!