Spira

Sara Bargell, Alfons Bargell, Johan Brorsson, Tanja Räty och Sally Bargell låter sig väl smaka av det veganska julbordet med »köttbullarna« på sojafärs och »sill« av aubergine. Bild: Peter Lindegren

God jul - utan kött

Hos Sara Bargell och hennes storfamilj står julbordet uppdukat i all sin festlighet. Där finns köttbullar, rödbetssallad och inlagd sill. Men köttbullarna innehåller inget kött och sillen är inte sill, för här är alla veganer.

Kategorier: Recept 

Köksbordet i kollektivet i Kåddis är fyllt av julens läckerheter i vegansk tappning. Sara Bargell och Tanja Räty som lagat maten tycker båda att den som är vegan ofta har ett stort mat-
intresse. Kanske av ren nödvändighet, även om ingen av dem direkt mött några svårigheter på grund av sitt ställningstagande.

- Jag blev vegan som tonåring, berättar Tanja, som redan som liten tyckte det var fel att döda djur.

Hon ställer fram två typer av rotsakslådor, en finsk julspecialitet. I vanliga fall lagas de med grädde, men den har Tanja bytt ut mot havregrädde. Hon påpekar att deras variant av julbord är nyttigare än det traditionella eftersom det innehåller mindre kolesterol. Under tiden dukar Sara, med dottern Sally på armen.

- Jag blev också vegan när jag var ung av djuretiska skäl, säger hon. Då var veganvågen stark i Umeå och som den djurvän jag är hakade jag på den.

 

Litet steg i taget

Båda tror att det finns många som upprörs över hur djur behandlas innan de hamnar som mat på våra tallrikar, men det är inte lätt att bryta inrotade vanor. Tanja tycker att det kan vara idé att ta ett litet steg i taget.

- Om alla åt lite mindre kött så skulle det vara en början, säger hon.

Även om Sara och Tanja inser att det inte är så lätt att ändra ett livsmönster tycker de att vi alla skulle kunna bry oss så mycket mer.

- Undra hur det skulle vara om alla var tvungna att själva slakta det de vill äta.

Saras sambo Johan Brorsson och sonen Alfons kommer hem och ansluter till oss andra i det varma köket. Johans huvudskäl till att vara vegan är en global fråga. 

- Jag tror att om fler lät bli att äta kött så skulle resurserna vara bättre fördelade i världen, förklarar han. Dessutom känns det lättare för kroppen att tillgodogöra sig vår typ av mat.

Köpa korv för veckopeng?

För dem båda är det en självklarhet att lära sina barn om djuretik och att vara vegan.

- Jag brukar tala om för Alfons att vi inte dricker mjölk för att det inte är bra för kalvarna, säger Sara Bargell. Vi tar dem från sina mammor, för att korna ska fortsätta producera mjölk.

När barnen blir större får de förstås själva bestämma vilken typ av mat de vill äta, men något kött kommer aldrig att finnas i familjens kylskåp. Vad de äter i skolmatsalen är däremot barnens ensak. Om sedan Alfons vill använda sin fickpeng till att köpa en korv när familjen är på stan, så är det hans egna pengar.

Auberginesill

Ingredienser

  • 1 liten aubergine
  • 0,5 dl ättika, 12%
  • 3 dl socker

Gör så här:

ar1306b_matrep_sill

Skär en aubergine i bitar, stora som sillbitar. Koka i kraftigt saltat vatten tills
auberginen är mjuk.

Koka en lag av vatten, ättika, socker och salt. Låt den kallna och häll upp i en glasburk. Tillsätt en påse sillkryddor samt auberginebitarna och garnera med morotsslantar och rödlöksringar.

Låt stå i kylskåp en natt innan servering.

Stor julbordssallad

Ingredienser

  • En liten kålrot, ca 350 g
  • 2 rödlökar
  • Ett halvt huvud rödkål, ca 700 g
  • Grönkål, ca 150 g
  • En kruka crispsallad
  • Torkade fikon i bitar, ca 200 g

Gör så här:

ar1306c_matrep_sallad

Skala kålrot och rödlök och skär i klyftor. Häll över rapsolja och flingsalt och grilla i ugnen på 200 grader i ca 30 min tills kålroten är mjuk.

Strimla rödkål, grönkål och crispsallad. Massera kålen försiktigt med rapsoljan så den blir lite mjuk och smidig.

Blanda i övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Dekorera med avokado precis innan servering så den inte blir brun.

Veganska "köttbullar"

Ingredienser

  • 300 g sojafärs
  • 270 g tofu
  • 1 dl kokt polenta
  • 1 dl ströbröd

Gör så här:

ar1306d>_matrep_kottbullar

Tina sojafärsen.

Koka polenta enligt anvisningar på paketet. Blanda alla ingredienser i en bunke, det går bra att smula sönder tofun med händerna.

Krydda med salt, kryddpeppar och vitpeppar. Rulla till bollar och stek i ugnen eller på spisen.

Rödbetssallad

Ingredienser

  • Potatis, 1kg
  • Rödbetor, 1kg
  • Soursupreme, 2 st
  • Äpplen, 2 st
  • Gul lök, 1 st
  • Havregrädde, 3 dl
  • Färsk dill, en kruka
  • Senap, 0,5 dl

Gör så här:

ar1306e_matrep_sallad

Skala och tärna potatisen och koka tills den är mjuk. Gör samma sak med rödbetorna.

Hacka lök och tärna äpplena. Gör en röra med soursupreme (det är en sojabaserad creme fraiche som du hittar i kyldisken), senap, havregrädde och klipp ner dill samt krydda med salt och peppar.

Blanda tillsammans med rödbetor och potatis då de har kallnat och äpple och lök. Kan gärna förberedas dagen innan den ska serveras.

Kålrots- eller morotslåda

Ingredienser

  • 1 kg kålrot eller morot
  • 2 dl havregrädde
  • ¾ dl sirap

Gör så här:

ar1306f_matrep_kalrot

Skala, tärna och koka kålroten eller moroten tills den är riktigt mjuk.

Mosa den med de övriga ingredienserna, smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg i en ugnsfast form och tillred i ugnen i 175 i minst en timme.

Senast uppdaterad: 12 december 2013

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!