Spira

Julia Algotsson bor i Tegs församling, är konfaledare i Umeå landsförsamling och sjunger i kör i stadsförsamlingen. Bild: Malin Grönborg

"I kyrkan får jag energi"

Utbildning för ungdomar är viktigaste frågan för Julia Algotsson, 17 år, som i kyrkovalet får rösta för första gången.
– Det är viktigt att ta möjligheten att påverka, annars faller hela demokratitanken.

Ett stenkast från Minervagymnasiet, där Julia Algotsson går på Naturprogrammet, ligger Iksu Sport. Här brukar hon träna flera gånger i veckan, och över en lunchtallrik i restaurangen berättar hon om sitt engagemang i Svenska kyrkan.

När Julia skulle konfirmeras valde hon Umeå landsförsamling. Anledningen var hennes norska mamma. I Norge är konfirmationsfirandet nämligen mycket större än i Sverige och för att Julias 70 gäster inte skulle fylla upp hela kyrkan, valde hon den stora Backenkyrkan.

- Dessutom hade landsförsamlingen konfirmation med Hemavanläger, och jag är intresserad av skidåkning, berättar Julia.

Hon har varit engagerad i Svenska kyrkan ända sedan barntimmarna i fyraårsåldern, och efter konfirmationsläsningen fortsatte hon med ledarutbildning. Efter ett år fick hon själv bli ledare för just Hemavangruppen.

- Som konfirmand utvecklas man mycket, både som grupp och individ, och det har varit roligt att få hjälpa till och vara en del av det. Jag är ju nästan jämngammal med konfirmanderna, och förstår dem kanske bättre än de vuxna, men har ändå lite mer erfarenhet, säger Julia.

 

Balans i livet

Vid sidan om ledararbetet, skolarbetet och träningen sjunger Julia Algotsson i kör, är engagerad i ett politiskt ungdomsförbund och scouterna, och gör mycket friluftsaktiviteter med familjen. För henne är engagemanget i kyrkan ett sätt att hitta balans i livet.

- Om jag inte är aktiv i kyrkan är de andra aktiviteterna inte lika roliga. Där får jag energi och möjlighet att reflektera över viktiga saker.

Julia är också ungdomsrepresentant för kyrkovalet, och planerar själv att rösta. Men hon tycker att Svenska kyrkan är dålig på att informera om valet och vilka olika alternativ som finns.

- Om kyrkan inte är bra på att informera vad man kan rösta på kommer färre att rösta, och då faller demokratitanken.

Själv är hon ännu inte säker på vilken nomineringsgrupp hon kommer att välja. Hon vill hitta en grupp som tycker ungdomsverksamheten är viktig.

- Gärna någon som vill ha vidareutbildning för ungdomsledare, så man kan växa i sin roll, säger Julia Algotsson. 

 

Bildtext: Julia Algotsson bor i Tegs församling, är konfaledare i Umeå landsförsamling och sjunger i kör i stadsförsamlingen.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Kyrkovalet 2013

I kyrkovalet har även 16-åringar rösträtt, om man är medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fyller 16 år senast på valdagen.

Tema Kyrkovalet 2013

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!