Spira

Inledare: "Droppar, ringar och ärr blir minnen för livet"

Deltagarna som åker ur tv-programmet Mästarnas mästare tycks helt ense om en sak: Dagarna tillsammans har blivit »ett minne för livet«. Kul för dom, säger jag. Fina minnen är absolut något att vara tacksam över.

Själv har jag uselt minne, men visst kan en doft eller en musiksnutt väcka vissa minnen till liv. Oftare önskar jag att jag kunde spara ett ögonblick; ett klurigt samtal vid nattningen, ett kvällsdopp från bryggan eller tandborstning ute i midnattssol med utsikt över Vindelälven.

Året sommar-Spira har temat »Minnen för livet«. Vi har riktat in oss på livets stora skeden, de som tar sig konkreta uttryck i de kyrkliga riterna dop, konfirmation och vigsel. Till Backens kyrka har smeden Mattias Baudin gjort ett dopträd där droppar av glas hängs upp för varje barn som döps. Andra kyrkor har andra sätt att uppmärksamma de döpta barnen.

Ett annat konkret minne är vigselringen, som många lägger ner mycket möda på att välja. Träffa guldsmed Kerstin Almroth som berättar om nya trender och gamla traditioner. Du får också tips på hur du bäst sköter om dina ringar.

Missa inte heller Stina Hägglunds berättelse om hur hon förlorade sin tjocktarm och fick sitt liv tillbaka. »Jag älskar mina ärr, faktiskt!« säger småbarnsmamman Stina som funderar på att rita något roligt på stomipåsen inför strandvistelserna i sommar.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2013

Dela

Ulrika Ljungblahd

Bild: Spiras redaktion

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!