Spira

Sten-Egon Westin gick med i Svenska kyrkan igen som 86-åring och är aktiv i Ålidhemskyrkan. – Jag tror jag håller mig ung när jag är här, säger han. Bild: Malin Grönborg

"Jag ska rösta på någon härifrån"

När Sten-Egon Westin blev änkling förra sommaren började han engagera sig i Ålidhemskyrkan. Nu ska han rösta i kyrkovalet.
– När man är med i ett sammanhang ska man göra sin röst hörd.

Sten-Egon Westin sitter bekvämt tillbakalutad i en av fåtöljerna utanför kapprummet i Ålidhemskyrkan. Sedan i höstas besöker han kyrkan tre-fyra gånger i veckan, och går bland annat på gudstjänster och besöker Öppen verkstad för att slöjda.

- Det är mitt andra hem. Jag trivs och har fått nya vänner. I början var jag rädd att gå till nattvarden eftersom jag inte var religiös, men nu är jag troende. Jag har fått en riktlinje i livet.

Sten-Egon hade tidigare gått ur Svenska kyrkan tillsammans med sin fru, men när hon avled i juli förra året valde han ändå att söka sig dit.
- När Gunvor dog vändes mitt liv upp och ner, och jag kände att jag ville byta liv. Men det är svårt att veta vart man ska söka sig när man är 86 år.

Sten-Egon promenerade till Ålidhemskyrkan, som ligger nära hans lägenhet, och såg att den inte var som kyrkorna han mindes från sin ungdom.
- Det finns inget podium där prästen står högt upp, och lokalen är inte tung, utan har ljusa vinterfärger och vackra konstverk. Man måste känna samhörighet med en lokal för att trivas, och jag trivs här, säger han och ser sig omkring.

Under året har Sten-Egon valt att återigen bli medlem i Svenska kyrkan, och han planerar att rösta i kyrkovalet. Han tycker det är viktigt att göra sin röst hörd i det sammanhang där man är med.
- Jag tycker om hur det fungerar här i Ålidhemskyrkan, inga stränga ritualer utan mer naturligt, så jag tror att jag ska rösta på någon härifrån. 

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Kyrkovalet

Det går att bli medlem i Svenska kyrkan när som helst. Man måste inte vara döpt eller konfirmerad. För att få rösta i kyrkovalet måste man blivit medlem senast den 1 augusti.

Tema Kyrkovalet 2013

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!