Spira

Andrews Ishac har varit kyrkvärd i Ersbodakyrkan i tre år och hoppas att många ska rösta i kyrkovalet. "Det tar inte mycket tid och det är viktigt." säger han. Bild: Malin Grönborg

"Jag skulle gärna rösta varje år"

Kyrkovalet blir det första fria valet någonsin för Andrews Ishac. I januari blev han svensk medborgare och medlem i Svenska kyrkan.
- Jag är glad att få rösta och skulle gärna göra det varje år, säger han leende.

Efter söndagens gudstjänst i Ersbodakyrkan tar Andrews Ishac för sig av kyrkfikat och hälsar på den som häller upp kaffet.

Första gången Andrews besökte kyrkan fick han en förfrågan om att sköta kyrkkaffet. I dag är han också kyrkvärd ungefär en gång
i månaden. Andrews deltar i gudstjänsten varje söndag, när han inte arbetar helg som undersköterska eller personlig assistent.

- I kyrkan möter jag Jesus, säger Andrews Ishac. Jag lyssnar på predikan och får tröst och frid i hjärtat och uppmuntras att göra bra saker. Det sociala är också viktigt, att prata med människor och skaffa kompisar. Kyrkan betyder ett bra liv för mig.

Samtidigt som Andrews blev svensk medborgare i januari valde han att bli medlem i Svenska kyrkan, och får därmed rösta i kyrkovalet den 15 september.  Han planerar att läsa på om valet och vill hitta en grupp som betonar vikten av att samla människor till kyrkan och få dem intresserade av att läsa bibeln.

- Jag tycker också att det i varje kyrka ska finnas en sal med spel för barn och ungdomar, så att de har något att göra efter skolan som inte kostar pengar. Det är viktigt att det finns en plats för dem!

 

Gillar att medlemmarna får rösta

Andrews kom till Sverige från Irak, där han tillhörde en kristen, katolsk minoritetsgrupp. Här har han ändå valt att gå med i den protestantiska Svenska kyrkan.

- Jag är mer protestantisk och gillar den sortens kyrkor. Jag tycker om att kyrkan är demokratisk och att medlemmarna får rösta, säger Andrews.

Under tiden i Irak var han aldrig med om fria val, men nu ser han fram emot att få rösta i både kyrkovalet och nästa års riksdagsval.

- Det är jätteviktigt att människor använder sina rättigheter att rösta! Demokrati betyder att det finns tid att fundera och att man får rösta på någon man tror på, betonar Andrews Ishac. 

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Kyrkovalet 2013

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation.

Kyrkovalet hålls vart fjärde år.
I valet 2009 röstade ungefär var tionde medlem. Störst valdeltagande i Umeå hade Tavelsjö församling med 20 %, lägst hade Ålidhem med 9,6 %.

Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. I Umeå finns sex församlingar.

Tema Kyrkovalet 2013

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!