Spira

Tron har varit stark hela livet. Både Guns mormor och mamma var med i kyrkan. Mamman sjöng i kyrkokören och »hade den allra vackraste rösten«. Bild: Malin Grönborg

"Juldagen är årets allra heligaste"

- Advent. Det är då kyrkoåret börjar. Det är stort och för mig är juldagen den allra heligaste dagen på hela året, säger Gun Rehnman, känd musiker från Örträsk och radiopratare på Rock och Pop som sänds över halva länet.

I hennes vänstra öra hänger ett massivt silverkors. Det är imponerande stort och synligt under hennes korta mörka hår. I över 30 år har hon burit det. Inte av fåfänga utan av övertygelse.

- Jag bär det inte. Det är korset som bär mig. Det har stor betydelse för mig, säger Gun Rehnman med eftertryck.

- Du ser, det har till och med tänjt ut hålet lite, demonsterar hon genom att dra lite extra i korset. Jag har valt vägar i livet som även har tänjt mycket på mig och på min tro.

Sångerskan Gun Rehnman, från den vackra byn Örträsk i Lycksele kommun, är uppvuxen med musik och kyrkan. Redan som tonåring hade hon sin första sånggrupp och i många år turnerade hon land och rike runt med det egna dansbandet Jubilée. I dag spelar hon bland annat i duon Gun&Anders. I januari uppträder hon med sin kärlek Bo Beverlöv med sånger av legendariska Lapp-Lisa på Ersboda Folkets Hus.

Ställer frågor till Bibeln

Tron har varit stark hela livet. Både Guns mormor och mamma var med i kyrkan. Mamman sjöng i kyrkokören och »hade den allra vackraste rösten«.

- Jag har aldrig känt tron som påtvingad. Jag har utsatt mig själv för många kriser i livet. Det har alltid stormat runt mig. Det har inte varit någon lek, men jag har aldrig tvivlat på min tro. Den gör att jag aldrig känner mig ensam.

Bibeln, som hon fick som konfirmand, är en trogen och vältummad följeslagare.

- Jag är en sådan som gillar tumverser. Jag ställer frågor till Bibeln och får svar där tummen stannar. Jag skriver alltid upp datum på alla tumverser, Jag minns när min far gick bort. Då fick jag upp orden »Nu far vi hem« Det var trösterikt, du behöver inte vara ensam sa jag till min far som då kunde somna in.

För Gun är adventstiden kyrkoårets allra finaste tid som kulminerar på juldagen. Även om hon gärna shoppar julklappar till barn och barnbarn, så står kyrkan i fokus i juletid.

- Jag har en väldigt andaktsfull förväntan när det är advent och längtar efter att få spela alla fina julsånger. Jag tänder alltid ett ljus för mina nära och kära i ljusbäraren. Julkonsert med Sångkraft är ett måste tillsammans med min faster. Jag kan gå i vilken kyrka som helst, men jag väljer gärna min hemkyrka i Örträsk. I kyrkan får jag plats för mina tankar, jag behöver känna friden där.

Allra heligast är juldagen.

 - Det är den heligaste dagen på hela året.

Skidor, kakor och kyrkan

För Gun finns det inga måsten under julen förutom julottan. När den är över tar hon gärna en skidtur.

 - Sedan kommer kakorna fram, då sitter vi hela familjen och fikar länge tillsammans.

Det är viktigt och lätt att gå i kyrkan under julen, tycker Gun. Det är ett tillfälle att våga bli berörd på djupet, det hör julen till.

- Jag minns en ekumenisk jul från min barndom. Då sa prästen: »Jesus kan födas hur många gånger som helst, men om han aldrig föds i ditt hjärta är det förgäves. Tron är något man har inombords som måste få bygga bo i ditt inre.« De orden har följt mig hela livet och är lika sanna i dag som då, säger Gun Rehnman. 

 

Senast uppdaterad: 12 december 2013

Dela

Tema: Julberättelsen på nytt

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!