Spira

Freja Sundkvist äter korv stroganoff med ris i Stöcke bönhus. Bild: Peter Lindegren

Korvgryta lockar i Stöcke

En kall torsdagkväll bjuder missionshuset i Stöcke på ljus, gemenskap och korv stroganoff. Dessutom blir det sång av barnkören.

Kategorier: Recept 

Många har kommit till det gamla bönhuset i Stöcke för att äta middag tillsammans. Två gånger per termin lagar några av medlemmarna i EFS-föreningen mat till alla som anmält sig - och till dem som inte anmält sig också.

- En gång var vi över hundra personer, berättar Eva Lundeborg Karlsson, som är föreningens ordförande och den som står för torsdagens korvgryta. Det blev väl trångt även om alla samsades bra.

Det flesta matgästerna är familjer med barn i mellanstadiekören Nova, som sjunger både före och efter maten. Det finns också en kör för de mindre barnen i byn, men sedan den överbesökta middagen sjunger de två körerna vid olika tillfällen.

 

Stöckeborna vill behålla bönhuset

Byns EFS-förening har cirka tjugo medlemmar.

- Vi är inte någon stor förening, säger Eva. Vi trodde ett tag att vi skulle vara tvungna att ge upp vår verksamhet, men det visade sig att människorna i Stöcke vill ha sitt bönhus kvar.

Stöckes EFS-förening har funnits sedan början av 1900-talet och många har rötter och kopplingar via släktband med bönhuset.

- Min man Anders är född i byn och vi beslutade oss för några år sedan att flytta hit med familjen, berättar Annika Wangdell som är en av de engagerade.

Hon och maken tar för sig av stroganoffen tillsammans med de tre barnen. Dottern Klara tycker att det ibland kan vara lite besvärligt att bo utanför Umeå, men hon trivs med det som händer i bönhuset.

- Vi har UG för oss unga varannan fredag och det finns något för alla daglediga också en gång i veckan, säger hon.

Mycket skjutsande blir det förstås för föräldrarna, men nu ser äldsta sonen Herman fram emot att ta körkortet.

 

Församlingen fixar verksamheten

De ungefär fyrtio personer som kommit denna kväll äter, pratar och tar för sig av kaffe och kaka efter maten. Så ringer Catrin Ström, församlingspedagog i Tegs församling, i en liten klocka och alla stillar sig lite för andakten.

- Det är tack vare samarbetet med Tegs församling som vi kan ha så mycket aktiviteter här, säger Eva Lundeborg Karlsson. De står för verksamheten och vi i föreningen för markservicen.

Kören Nova sjunger och prästen Maria Lundgren funderar kring hur viktig sång och musik är. Bibeln har till exempel en hel bok med sånger, Psaltaren, även om melodierna tappats bort under tidens gång. Musiken kan spegla våra känslor och hon undrar bland annat vad vi gör när vi blir riktigt arga.

- Själv skulle jag behöva en bra argsång för att få ur mig all ilska ibland. Ni får gärna tipsa mig om ni vet någon.

Tillsammans sjunger Stöckeborna Gå med Gud och efter bön och välsignelse gör alla precis det; vandrar ut i tystnad, klär på sig och går hem.

Korv stroganoff

Ingredienser

 • 300-400 gram falukorv
 • 1 gul lök
 • 1 bit purjolök
 • 2-3 msk tomatpuré
 • 1 dl grädde
 • 1 dl crème fraîche
 • Svartpeppar, salt

Gör så här:

Skär falukorven i 1,5 cm tjocka strimlor. Hacka löken. Bryn korv och lök i en panna. Tillsätt tomatpurén och rör om, rör ner grädde och crème fraîche. Smaksätt med svartpeppar och salt.

Servera med ris och grönsallad. I bönhuset serveras maten på engångstallrikar eftersom det lilla köket saknar diskmaskin.

Mockarutor

Ingredienser

 • 2 ägg
 • 3 dl socker
 • 150 g smör
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 msk kakao
 • 4,5 dl mjöl
 • 1,5 dl mjölk

Gör så här:

OBS! I tidningen var sockermängden fel! Spira ber om ursäkt för det!

Vispa ihop ägg och socker poröst, tillsätt de torra ingredienserna. Tillsätt smält smör och mjölk till smeten. Grädda i en smord långpanna i nedre delen av ugnen, 200 grader, i 15-20 min.

Blanda ingredienserna till glasyren, bred på den när kakan svalnat något. Strö på kokos eller valfritt strössel.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Bönhusets minimala kök saknar diskmaskin så kvällens korv stroganoff serveras på papperstallrikar.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!