Spira

Många lokala konstnärer i Ersbodakyrkan

Konst i Kyrka besökte nyligen en av Umeås yngre kyrkor, den 30-åriga Ersbodakyrkan som finns intill Ersboda torg. Alséngruppen genom arkitekten Torsten Åsbjerg har format kyrkan. Kerstin Arvidsson inredde.

Ett mycket varmt och ljust kyrkorum möter besökaren, format som en solfjäder. Vackra material, tegel, koppar, läder, färgerna påminner om de antroposofiska. Kyrkan har genom åren ytterligare smyckats av församlingsbor och medarbetare. Så har exempelvis en årskurs nio-klass på Ersängskolan ritat och broderat en stola med temat Livets väg. Christer Aronsson, tidigare vaktmästare, har format den mycket vackra Ljusbäraren och det lilla fönstret i kyrkans minsta kapell har husmor Marie Rönnblom som konstnär.

Den tolv meter höga altartavlan samt kyrkans votivskepp, även de i ljusa och milda färger, har Lars Abrahamsson som upphovsman. Brit-Marie Andrén var kvällens föreläsare och uppehöll sig länge vid kyrkorummets färger, för dagen smyckat med den gröna, växandets färg . Från ateljeérna Tre bäckar i Varnhem och Guld och Vitt i Sävar kom gobeläng och textilier.

Kyrkorummets flexibilitet med flyttbara stolarna och talarstol ger ett intryck av en kyrka i funktion. Med kaffe och husmors nygräddade bröd och livligt samtal omkring en stadsdelskyrkas överraskande skönhet avslutade Konst i Kyrka sina föreläsningar för detta år.

Konst i Kyrka arrangeras av Konstfrämjandet, Umeå konstförening, Studieförbunden Bilda och Sensus, Svenska Kyrkan samt Umeå kommun. 

Bildtext: Med Ateljé Guld och Vitts gobeläng Noaks Ark som bakgrund är några av kvällens besökare samlade.

 

Dela

Med Ateljé "Guld och Vitts" gobeläng Noaks Ark som bakgrund är några av kvällens besökare samlade. Foto: Karin Vigren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!