Spira

Mikael Lindmark ställer iordning kamera och stativ för att fota interiören i Umeå stads kyrka. Bild: Johan Gunséus

Mikael fotar kyrkor till Wikipedia

Det finns drygt 3 500 kyrkobyggnader i Sverige. På det fria uppslagsverket Wikipedia har ett gäng entusiaster, däribland Mikael Lindmark från Vännäs, bestämt sig för att kartlägga dem alla. 
– 90 procent av kyrkorna i Sverige är klara redan, säger Mikael stolt.

Kategorier: Spira möter 

Han är en man som kommer ihåg tiden före internet och mobiltelefoner, bär skägg och dokumenterar kyrkobyggnader i södra delen av Luleå stift, samt gärna fotograferar för Wikpedia.

Så beskriver Mikael Lindmark sig på det digitala och fria uppslagsverket Wikipedia. Där kan vem som helst bidra med information, men få har upphöjts till administratör och »städare« av felaktiga inlägg, som han. Mikael är en så kallad wikipedian, andra skulle kanske kalla honom nörd. Hans intresseområde är framför allt kyrkobyggnader.

- Jag var tidigt intresserad av nätet och kände att jag vill bidra med information; att dela med sig av kunskap är en stor glädje för mig. Ju smalare intresse desto mer bekräftelse får jag tillbaka på Wikipedia. Jag fotar helst bilder från de kyrkor jag besöker, att skriva har jag svårt för, men jag försöker i alla fall, säger han och skrattar. 

 ar1302b_mikael_foto

Rosornas kyrka i Hörnefors Foto: Mikael Lindmark

Mikael plockar fram stativ och kamera för en fotosession i Umeå stads kyrka, en av hans favoriter i trakten. Här finns mycket kyrkohistoria och framför allt krigshistoria från Sveriges sista krig 1809 som stod i Sävar då vi förlorade Finland till Ryssland. Så här står det om Umeå stads kyrkas inblandning i kriget på Wikipedia: »Under slaget vid Hörnefors 
(5 juli 1809) stupade överstelöjtnant Joakim Zakarias Duncker och den ryske kosacköversten Aerekof. Båda begravdes av den ryska hären under militära högtidligheter vid södra sidan om koret. År 1897 restes en minnessten intill kyrkan vid platsen för graven.«

Minnesstenen finns att beskåda än i dag, dessutom finns det en minnesplakett i metall inne i kyrkan över Duncker som blott blev 30 år gammal.

Julen 1887 brann kyrkan ned till grunden, ett halvår före den stora stadsbranden 1888, ett hårt slag för Umeå stad som åter måste samla in pengar till ett kyrkobygge. Till och med kyrkklockorna från 1650-talet strök med. Umeborna bestämde sig för att bygga en bestående kyrka i sten och järn även om det skulle bli dyrt, och det är i den kyrkan vi sitter i dag.

 ar1302c_mikael_foto

Trappan i Sävar kyrka Foto: Mikael Lindmark

Att fota interiörer i kyrkor för Wikipedia följer ett visst mönster, berättar Mikael Lindmark.

- Det första jag gör är att titta efter var solen ligger för att få det bästa ljuset genom fönstren. Sedan fotar jag mittgången, altaret, predikstolen och orgeln, det är klassikerna! Ibland fotar jag något fönster om det är speciellt vackert.

Hans blick letar sig upp mot orgeln där organisten sitter och övar fugor i full styrka inför kommande konserter.

- Det är få som känner till att det finns ett stort vackert fönster bakom orgeln. Det går inte längre att se inifrån, säger han.

Kyrkbilderna delar han sedan på Wikipedia. Han släpper upphovsrätten till bilderna så att alla språksidor i världen på Wikipedia kan använda samma bilder för just den kyrkan.

 

Ovanför dopfunten i Umeå stads kyrka hänger ett träsnideri av umeskulptören David Wretling från 1955 med inskriptionen: »Till mors minne«. Skulptören var även med och smyckade Sävar kyrka, berättar Mikael.

- Sävar kyrka har en intressant historia eftersom alla tre bröder Wretling ligger bakom dess tillkomst. Den förste brodern ritade kyrkan, den andre gjorde kyrkans skulpturer och den tredje stod för måleriet.

Mikaels eget intresse för kyrkobyggnader bottnar i att han är road av medeltidshistoria och helgonkulter från den tiden när Sverige var katolskt före 1500-talet.

- Jag har tidigare varit medlem i en medeltidsförening och tycker det är fängslande med det idéhistoriska kring katolicismen, hur människor levde och tänkte på den tiden, berättar han Det finns inte så många helgonträskulpturer kvar i Västerbotten tyvärr, men Enångers gamla kyrka i Hälsingland och Ytterlännäs gamla kyrka i Ångermanland har fina exemplar.

 

Familjens semesterresor kantas ofta av kyrkobesök på både gott och ont.

- För det mesta tycker de att det är kul att följa med. Ibland har vi slunkit in när folk har tågat ut från en doptillställning med för oss okända familjer och har sedan fått stanna kvar en stund efteråt för att få fota interiören, säger han och skrattar. Vi är lite som de i filmen Wedding crasher fast vi besöker dop i stället.

Att kyrkobyggnader är viktiga i samhället visas inte minst av att många småorter i Sverige illustreras av kyrkor på Wikipedia.

- Jag känner en stor respekt för de människor som byggde kyrkorna trots stora umbäranden, men historien tar aldrig slut. Det är levande byggnader som ständigt förändras. När Kyrkbron byggdes på 1970-talet vid Umeå stads kyrka var församlingen exempelvis orolig för att bron skulle bli så ful samt att trafiken på bron skulle störa gudstjänsterna. Det var den tidens syn på miljö-
problem, säger han och ler.

 

Även om Mikael Lindmark inte har ett uttalat religiöst intresse för kyrkor så är det ofta han grips av dess strålglans.

- Ibland glömmer jag bort helt att fota. Jag blir så tagen av intrycket i kyrkan, atmosfären, ljuset, färgen och formen, säger han och låter kameran sakta sjunka ned i knäet samtidigt som sista tonerna från orgeln letar sig ut genom kyrkfönstren.

Senast uppdaterad: 22 mars 2013

Dela

Mikael Lindmark

Yrke: Systemutvecklare på IT-stöd och systemutveckling vid Umeå universitet.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Vännäs, är uppvuxen i Sävar.

Ålder: 46 år

Wikipedian: Sedan 2006

Äter helst: Palt

Bok på nattduksbordet: Norrländsk uppslagsbok

Favoritkyrka: Jag har två. Vindelns kyrka exteriört. Rosornas kyrka i Hörnefors gillar jag för dess interiör, rosenfönstren och att den är en misch-masch av olika konststilar och har en sidoingång som ser ut som ett skånskt korsvirkeshus.

Mikaels alla foton på Wikipedia: Hittar du här!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!