Spira

Nr 5 2013

10 sätt att sörja med händerna
Hittar digitala skatter
Här sitter sorgen

Ute den 24 oktober


Innehåll

 

Snart seglar aktivisten Amanda igen

Tre månader har hon bott och arbetat på ett Greenpeacefartyg i Östasien. Innan hon packar resväskan igen mellanlandar Amanda Eklund några höstveckor i Umeå och fjällen.
- Jag har enormt behov av egentid så att jag kan ställa mig själv viktiga frågor, säger hon.

 

Sorgen kändes som en rustning

När maken Håkan plötsligt dog blev barnen Ulrika Erikssons räddning. Det hjälpte också att hon alltid haft lätt för att prata och hon tvekade inte att anmäla sig och sönerna till samtalsgruppen "Familj och sorg".

 

Här känns sorgen

Ont i magen eller tryck över bröstet? Det behöver inte handla om en kroppslig sjukdom. Både sorg i ett akutskede och sorg som inte bearbetats kan sätta sig i kroppen och ge olika typer av besvär.

 

Så sörjer du med händerna

Att sörja med händerna innebär att så mycket som möjligt själv ta hand om en familjemedlem som dött. Det är ett sätt att uttrycka sin kärlek och omsorg, och gör det lättare att komma in i sorgen, säger läkare Ulla Söderström, som ger råd om hur man bär sig åt.

 

Geocaching - den som söker han finner

Geocache-entusiasten Jörgen Johansson söker digitala skatter. Han är alltid redo med steg, rep och klätterutrustning i bilen. Viktigaste fynden med gps-skattjakten är ändå vännerna.
- Jag umgås med jättemånga som jag inte kände för fem år sedan.

 

Händer visar kärlek och sorg

Kropp och känslor hänger ihop, konstaterar läkaren Ulla Söderström från Tavelsjö.
- Vi människor använder händerna i kärlek, och kan också använda dem i sorg, säger hon.

 

Brottas med Jona och jättefisk

Kvällens Bibelskola på Ålidhem handlar om Jona - profeten som svaldes av en jättefisk.
- Om det är en bokstavlig eller symbolisk berättelse spelar ingen roll. Den talar om något viktigt, säger Lisa Tegby som leder samlingen.

 

Enkät: Tänder du ljus på allhelgona?

Det är snart Alla helgons dag och Spira frågade några personer på gågatan i centrum om det är något de brukar uppmärksamma.

Baksidan: "När jag räcker ut tungan tänker jag på dig"

Den grafiska berättelsen på Spiras baksida gjorde Karin Borge Renberg under en kurs i Skapande svenska vid Umeå universitet. Inspirationen kom från en begravning med såväl närvaro och glädje som saknad och sorg.

 

Religion måste få synas

- Hos oss är alla religioner välkomna, säger imamen Othman Al Tawalbeh, som med prästen Maria K Rydinger leder projektet Tillsammans för Sverige. De besökte Umeå som en försmak av kyrkans arbete med religionsdialog under 2014.

 

Ekologisk mat − från flum till självklart

Sybil Sundling bjuder på färsk och fräsch fredagslunch hemma på gården i Tavelsjö. Grönsakerna är ekologiskt odlade och nyskördade.
- Allt är faktiskt bara ett lån från framtiden, säger hon om valet att odla ekologiskt.

 

Vardagstankar: "Helgon som vägrar tiga"

Vardagtankar av Lisa Tegby

Inledare: När sorgen sätter sig i kroppen

Det var ett sjukt år. Jag besökte vårdcentralen var och varannan vecka för konstiga utslag, sus i öronen, diffus smärta i magen och andra udda åkommor och hade för första gången någonsin frikort.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!