Spira

Nr 6 2013

8 sätt att göra julen mer religiös
Julen goes eko och queer
Gör konst av möten med flyktingbarn

Ute den 12 december


Innehåll

 

Möten med flyktingar blir konst

Pojken på flyktingförläggningen blir en film och flickan som lever undangömd blir en skulptur. Konstnären Knutte Wester, aktuell med utställningen »Ofrivilliga nomader« på Västerbottens museum, låter svaga röster tala högt. Tidigare i höst fick han Svenska kyrkans kulturstipendium.

 

Krubban utmanar bilden av Gud

Gud föds till jorden under enkla förhållanden, i en berättelse med en ung kvinna i centrum. Det tar Susanne Dahl fasta på när hon läser julberättelsen ur ett feministteologiskt perspektiv.

 

Brevväxla med Maria eller herde

Vill du brevväxla med Maria eller en av herdarna? Bibliodrama är ett sätt att uppleva bibeltexten genom kreativa övningar. Anna Gradin har skapat en enkel övning för Spiras läsare utifrån julevangeliet.

 

Julstoryn på eko-vis

Kon och åsnan blickar ner på det nyfödda barnet, som lagts i deras matho. Den bilden tänker Håkan Joëlson på, när han betraktar julkrubban ur ett ekoteologiskt perspektiv.

 

Jesusbarn med en mamma och två pappor

Ett nyfött barn med en mamma och två pappor, som hyllas av lokala boskapsvaktare och rika besökare långt bortifrån.
Det är vad Elin Wrethén ser, när hon lägger ett queerteologiskt perspektiv på julevangeliet.

 

Populär kyrka mitt på playan

Casa Sueco i byn Los Cristianos på södra Teneriffa stod klart för 50 år sedan. I dag hyser huset Svenska kyrkan, där det inte bara serveras kaffe och kanelbullar utan där själva gudstjänsten är navet. Bengt och Marianne Bergius från Umeå trivs på ön och inte minst i församlingen.

8 sätt att göra julen mer religiös

Kalle, Karl-Bertil och klappar är obligatoriskt för de flesta.
Julmat, julmust och julgran likaså. För den som vill ha fler
traditioner kommer här en rad förslag, som tar sitt avstamp
i julen som religiös högtid!

 

"Juldagen är årets allra heligaste"

- Advent. Det är då kyrkoåret börjar. Det är stort och för mig är juldagen den allra heligaste dagen på hela året, säger Gun Rehnman, känd musiker från Örträsk och radiopratare på Rock och Pop som sänds över halva länet.

 

Här kan alla sjunga

Måndagar på Västerslätt kan alla sjunga.
- Man vågar mer tillsammans, säger körledare Hans Ellingsson och leder ett 15-tal sångglada personer i såväl psalmer som visor.

 

Läs och läs om igen

Läs och läs om. Lyssna efter de ord som berör. Andlig läsning handlar om att läsa en bibeltext som ett direkt tilltal, här och nu. Marian Karlsson delar med sig av metoden, som passar bra att använda på julevangeliet.

 

God jul - utan kött

Hos Sara Bargell och hennes storfamilj står julbordet uppdukat i all sin festlighet. Där finns köttbullar, rödbetssallad och inlagd sill. Men köttbullarna innehåller inget kött och sillen är inte sill, för här är alla veganer.

Hög tid att läsa högt

Läs en bok, eller flera, i julljusens sken! Barnbibliotekarie Annika Edlund, som arbetar med en högläsningskampanj, ger tips på en rad gamla och nya böcker för mysiga högläsningsstunder i jul.

Vad är julens budskap?

Vad tycker du är julens budskap? Spira frågade tre umebor.

Inledare: Plötsligt får gamla texter nytt liv

När jag väl dristar mig till att läsa ett gammalt nummer blir jag ofta förvånad: »Vad intressant! Det här har jag aldrig läst förut.«

Unga gör egen gudstjänst

Kärlek. Det är temat för gudstjänsten som ett gäng ungdomar just nu planerar inför Alla hjärtans dag under Umeå2014. My Jonsson och Evelina Bergquist var två av ungdomarna på första planeringsträffen.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!