Spira

Ett 20-tal personer deltog en eller flera dagar under pilgrimsvandringen mellan Tavelsjö och Hörnefors. Maria Hägglund, Anna Dykert, Bettan Jonsson och Maj-Lis Waara hälsar på en nyfiken hund längs grusvägen från Hissjö bönhus till Tavelsjöleden. Bild: Ulrika Ljungblahd

Nutida pilgrimer går nya vägar

2014 är det premiär för en ny lokal pilgrimsvandring. Redan i somras provgick en grupp de sju milen mellan Tavelsjö och Hörnefors under fyra dagar.

Vi står i en ring, axel mot axel med våra ryggsäckar på ryggen. Knappt 20 personer i olika åldrar som inte känner varandra. Några är rutinerade pilgrimsvandrare som gått spanska klassikern Santiago de Compostela och Dag Hammarskjöldleden i Abisko. Andra har gått endagsturer, medan flera provar pilgrimsvandring för första gången. Vi ber:

»Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den«

- Då vandrar vi mot Tavelsjöberget! uppmanar Yvonne Eriksson och tar täten utrustad med klassiska pilgrimsattribut som hatt och stav.

Pilgrimsvandringar går vanligtvis till stora, kända helgedomar. Den här vandringen går mellan kyrkor och bönhus i fyra församlingar, från Tavelsjö kyrka via bönhuset i Hissjö, Backens kyrka, Kyrkans hus i Yttersjö och bönhuset i Sörmjöle till Hörnefors kyrka. En vandring från sjö till hav på fyra dagar.


Har provgått flera sträckor

- Det är roligt att lära känna lokalmiljön och upptäcka bönhusen, säger Yvonne Eriksson, kyrkoherde i Hörnefors och en av initiativtagarna till vandringen som är ett av Svenska kyrkans bidrag till Kulturhuvudstadsåret.

Yvonne, Bettan Jonsson, Ingela Eriksson och de andra i arbetsgruppen har senaste året provgått i flera områden kring Umeå för att hitta en bra sträcka. Första etappen på drygt två mil från Tavelsjö kyrka, längs Tavelsjö-
leden till Hissjö bönhus är ny för alla. Och den ska visa sig vara tuffare än väntat. Kanske får 2014 års vandrare ta en annan väg.

Vid fikatid är vi i alla fall uppe på Tavelsjöberget. Efter en välsmakande kaffepaus och en kort meditation med utsikt över en spegelblank sjö är det dags för en timmes vandring i tystnad. Samtalen avstannar och naturens ljud blir ännu tydligare. Vi passerar spångar över myrar som ängsullen bäddat ner, hjortronblommor som väcker löften om saftiga bär. Då och då gal en gök på avstånd. Det är väldigt meditativt och stilla.

Tills plötsligt.
»Var är leden?«

De orangea ledmarkeringarna syns inte längre till. Kartan åker fram och det är bara att vända om för att hitta rätt väg igen. »Det är som i livet« konstaterar någon med ett skratt.


Vandrare får självinsikt


Och det är inte enda gången som den fysiska vandringen blir en tydlig bild av livet. Under dagarna talar vi om vilka ryggsäckar vi bär med i livet, behov av rastplatser och skillnaden mellan att vara vilse och orientera sig.

- Bara genom att följa med på en sån här vandring ökar man sin självinsikt, säger Tapio Alakörkkö. Han har vandrat 160 mil i Europa under två månader och tycker att pilgrimsvandring är ett själs- och naturvänligt sätt att se sig om i världen. Men framförallt är det en inställning.
- Det ska inte vara så märkvärdigt eller krångligt - bara ta dina skor och en stav och gå! uppmanar han.

Pilgrimstanken är inte kopplad till någon särskild led eller plats. Pilgrimens nyckelord som långsamhet, enkelhet och frihet går att tillämpa betydligt oftare och flera dimensioner går att överföra till det dagliga livet. Tapio Alakörkkö nämner tempot, beredskapen att förändras och tryggheten i att man fixar det mesta som händer. Sinnena skärps, dofterna blir tydligare och fågelkvittret snudd på högljutt. Känselspröten för de andra
i gruppen blir också känsligare.
- Det tar man med sig till vardagen, säger han.

Det har blivit lunchrast vid Stortavlesjön. När alla ätit, några badat och andra legat raklånga i skogskanten dukar Yvonne Eriksson fram för nattvard. Oblaterna ligger i en rotkorg och vinet skickar vi runt mellan oss i en träkåsa.

- Naturen talar sitt språk, det behövs inte så många ord. Därför är det så fint att fira mässa tillsammans i blåbärsriset, säger hon och stärkta till ande, kropp och själ kan vi fortsätta vår vandring.

Dagarna går

Så går dagarna. Vandring varvas med vattenpauser och korta meditationer från Dag Hammarskjölds bok Vägmärken. Middagen serveras i bönhus där trötta, men glada, vandrare tejpar skavsår och delar reflektioner från dagen. Några vandrare avviker, andra kommer till.

Lunchmässan firas dagligen under bar himmel, med ett undantag. Andra dagen firas nattvarden i Backens kyrka. Kanske är det första gången på flera hundra år som pilgrimer stannar till i medeltidskyrkan, kanske har det aldrig hänt.

Vi tas i alla fall emot som pilgrimer och bjuds en medeltida meny bestående av svamp- och lökgryta med fårost, surdegsbröd, rosenmandelbollar och isad saftsorbet. Sedan uppmanar prästen Inger Lohmander oss att lägga oss på kyrkbänkarna och vila före nattvarden.

Den andra dagens sista etapp går längs strandpromenaden vid Umeälven. När de andra tar bussen till Yttersjö där de ska övernatta avslutar jag min pilgrimsvandring för den här gången genom att gå hem till radhuset på Böleäng.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

En enkel mässa firas utomhus varje dag. Det alkoholfria vinet serveras i träkåsa och oblaterna ur rotkorg

Bild: Ulrika Ljungblahd

- Det är något rytmiskt med att gå. Lyssna på fotstegen; de har en rytm, stavarna en annan och skvalpet i vattenflaskan en tredje, säger Tapio Alakörkkö, som nu lagt ner staven en stund utanför Backens kyrka för att vila.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Ingela Eriksson läser ur boken Vägmärken och Lars Nilsson kollar kartan.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Bild: Ulrika Ljungblahd

Pilgrimsvandring

Sommaren 2013 hölls en provvandring med ett 20-tal pilgrimsvandrare. Vandringen startade vid Tavelsjö kyrka och gick längs Tavelsjöleden via Hissjö till Backen och Umeå centrum.
Efter en busstur till Yttersjö fortsatte pilgrimerna till fots via Sörmjöle längs havet till Hörnefors. Totalt cirka 70 km.
Sträckningen för 2014 års vandring fastställs under höst 2013.

Kulturhuvudstadsåret 2014 arrangerar Svenska kyrkan fototävling, barnmusikal, samisk vandring, multimediamässa, psalmmanifestation, kyrkopera, utställning kring religionsdialog, pilgrimsapp, konst-
utställning, filmhelg och orgelskoj.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!