Spira

De första trohetsringarna användes redan i det antika Egypten. Då virades rinar av hampa eller vass. Ringen bars på vänster ringfinger eftersom man trodde att det gick en blodåder därifrån rakt till hjärtat. Bild: Johan Gunséus

Så väljer vi vigselring

Guld och diamanter dominerar fortfarande vigselringarna, även metaller som titan och platina är trendiga. Fler killar vill också ha en särskild vigselring.
– Titta på många ringar och ta god tid på er att välja, tipsar guldsmed Kerstin Almroth blivande brudpar.

En smal slät ring i rött guld eller en bred i vitt guld med flera diamanter. Utbudet av vigselringar är stort så ett blivande brudpar gör vanligtvis åtminstone tre besök i butiken innan de gör sitt val, berättar Kerstin Almroth, guld-smed och ägare av Guldsmedjan i Umeå. Dessutom tittar de på Internet och andras ringar.

- Man vill inte ha likadana ringar som alla andra, men liknande, säger hon och ler.

Trenderna har förändrats långsamt för förlovnings- och vigselringar. Riktigt gamla ringar var ofta rikt dekorerade. På 1600-talet användes för första gången en slät vigselring i guld i Sverige. Under 1800-talet blev den typen vanlig och dominerade länge. Omkring 1930 kom den så kallade alliansringen, en ring med flera infällda diamanter på rad. Under 90-talet blev vigselringar med en stor diamant allt vanligare.

 

Smalare ringar på väg

Senaste tio åren har antalet stenar i ringarna blivit fler och det säljs betydligt oftare enstensringar som förlovningsringar - precis som kronprinsessan Victoria fick.

Under ganska lång tid har förlovningsringar varit breda, men även det håller på att svänga.

- I Stockholm säljs tydligen många smalare ringar, berättar Kerstin Almroth, som tror att det tar ytterligare något år innan trenden slagit igenom.

En tendens som hon redan märker är att även killar vill ha en särskild vigselring. De väljer ofta en riktigt smal ring som komplement till sin bredare förlovningsring.

Vitt guld har varit populärt en tid, men nu kommer det röda guldet tillbaka, inte minst »roséguldet« som är mer kopparfärgat. Även andra material som titan, silver, palladium, platina och stål används i förlovnings- och vigselringar. Muslimska män bär inte guld, så de har oftast vigselringar i silver.

Olika metaller har sina för- och nackdelar. Om guld är en lättbearbetad, men rätt mjuk metall, är platina hållbarare, men mer svårarbetad och därför dyrare. Titan är relativt billig och allergivänlig, men kan inte storleksförändras hos en guldsmed.

 

Trender viktigare än traditioner

I valet av ring är det dock inte bara mode som styr, utan även vad som är praktiskt i det sammanhang ringen ska bäras.

- En väldigt yvig person ska kanske inte ha en enstensring som sticker upp och lätt fastnar.

Kunderna blir dock generellt mindre praktiska och styrda av traditionen. De köper en ring på auktion som de låter renovera eller väljer vigselring som inte passar bredvid förlovningsringen, berättar Kerstin.

- Tidigare var det viktigt att det skulle vara »som det skulle vara«, konstaterar hon.

En genomsnittlig vigselring kostar mellan tiotusen och femtontusen kronor. För brudpar som har tajtare budget rekommenderar Kerstin att satsa på en rejäl skena med en sten och köpa till fler stenar längre fram. Ett sätt att finansiera ringen är att återanvända gammalt guld.

Även när det gäller inskriptioner varierar modet. Vanligast är makarnas båda namn samt datum för förlovning/vigsel. Sedan smyckesdesigner Efva Attling började skriva budskap utanpå ringarna ökade antalet som ville ha citat ingraverat, exempelvis Amor vincit omnia - Kärleken övervinner allt.

- Det är trevligt att gravera orten där man gift eller förlovat sig, tycker Kerstin Almroth.

Senast uppdaterad: 23 maj 2013

Dela

- Rött guld är ett fantastiskt material. Det går forma på så många olika sätt, säger guldsmed Kerstin Almroth.

Bild: Johan Gunséus

Bild: Johan Gunséus

Tema: Minnen för livet

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!