Använd säsongens grönsaker, gör omelett och baka bröd på gammal fil. Tipsen kommer från Mariakyrkans Ingrid Holmlund och Johanna All Berggren som tillsammans hållit matlagningskurs i kyrkan om bra och billig mat.
Text Eva Gustafsson | 26 augusti 2013
Kategorier: Recept
Ingrid Holmlund och Johanna All Berggren i Mariakyrkan träffar
ofta människor som har en svår ekonomisk situation. Där föddes idén
till matlagningskursen.
- Det finns mycket pengar att spara i valet av det vi äter,
säger Ingrid.
I dag står hon och Johanna i köket för att ge exempel på billig
och enkel mat. De bjuder på en gyllengul squashsoppa med baguette
och rödbetshummus. Mycket grönsaker är billiggare än kött och
Johanna, som är vegetarian, har många idéer att dela med sig
av.
- Ugnsbakade rödbetor med salt är jättegott i all sin enkelhet,
tipsar hon. Fördelen med grönsaker är att du kan använda det som
finns under säsongen och det kostar betydligt mindre.
Hon tipsar också om att med en omelett som grund är det bara att
blanda i av de rester och småsnuttar som finns i kylskåpet. Det går
att ta vara på mer än vi kanske tror, framför allt ska vi inte
stirra oss blinda på bäst-före-
datumet. Gammal fil kan till exempel användas i brödbaket.
- Baka själv är ett jättebra sätt att spara pengar, säger Ingrid
med eftertryck och sätter in en plåt med baguetter i ugnen.
Visserligen kan det kosta lite första gången alla ingredienser ska
köpas, men sedan finns de ju hemma, allt går inte åt till ett
bak.
Så räcker pengarna längre
Vårens kurs har rört sig om just detta; matlagning och nyttiga
tips kring hur vi kan få våra pengar att räcka längre.
- Det handlar inte om att dela ut några pekpinnar, förklarar
Ingrid Holmlund. Vi vill hjälpa till med att se hur pengarna kan
användas på bästa sätt.
Både hon och Johanna ser hur antalet personer som har det svårt
ekonomiskt ökar och hur de finns i alla åldersgrupper. De vill inte
bara dela ut pengar eller en matkasse i månaden, utan på annat sätt
möta människors behov.
- Det är bara fantasin som sätter gränser för vad kyrkan kan
göra, konstaterar Ingrid Holmlund och Johanna All Berggren.
Solgul squashsoppa
Ingredienser
- 2-3 squash (600-700 gram)
- 1 purjolök, även den gröna delen
- 2 msk vetemjöl
- 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
- 1 dl grädde eller creme fraiche
- 1,5 dl riven och lagrad ost
- salt och peppar
- 2 tsk gurkmeja
Gör så här:
Dela varje
squash på längden och skär i halvcentimeterstora skivor. Skiva
purjolöken och fräs grönsakerna i olja på svag värme. Strö över
vetemjöl och blanda. Häll i buljongen och låt koka i 5-7
minuter.
Blanda i grädde eller creme fraiche samt ost och krydda efter
smak.
Lingonbaguette
Ingredienser
- 25 g jäst
- 6 dl vatten
- 2,5 tsk salt
- 1 msk rapsolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1,5 dl lingon
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1 dl linfrö
- 1 dl solroskärnor
- 2 dl grahamsmjöl
- 10 dl vetemjöl
- 1,5 tsk stött anis
- 0,5 msk flingsalt
- repad färsk rosmarin
Gör så här:
Arbeta ihop degen och låt den jäsa i två
timmar. Dela den i tre delar och forma varje del till en baguette.
Lägg direkt på bakpappersklädd plåt. Grädda i 250 grader i 15 min,
sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 min.
Rödbetshummus
Ingredienser
- 400 g färdigkokta kikärtor
- 3 kokta rödbetor
- 2 vitlöksklyftor
- ¾ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 tsk spiskummin
- ev 2 msk citronsaft
Gör så här:
Mixa alltsammans och smaka av med
citronsaft.
Senast uppdaterad: 5 september 2013

Johanna All Berggren är diakoniassistent och Ingrid Holmlund är diakon i Mariakyrkan
Bild: Peter Lindegren
7 sätt att äta billigare
- Gör en matsedel med inköpslista.
- Handla efter inköpslistan och undvik impulsköp.
- Handla efter säsong.
- Köp bönor, kikärtor och linser som alternativ till kött.
- Laga fler portioner än vad som går åt till middag och gör
matlåda.
- Gå inte strikt efter datummärkningen. Lukta och smaka. Maten
kan vara okej även om bäst före-datumet har gått ut.
- Släng inte mat i onödan. Rester kan bli goda måltider.
(Källa: Konsumentverket)

Publicerad i Spira
Nr 4 2013
På webben
26/8 2013