Spira

Johanna och Ingrid ger dig tips på billigare mat. Bild: Peter Lindegren

Ta vara på resterna

Använd säsongens grönsaker, gör omelett och baka bröd på gammal fil. Tipsen kommer från Mariakyrkans Ingrid Holmlund och Johanna All Berggren som tillsammans hållit matlagningskurs i kyrkan om bra och billig mat.

Kategorier: Recept 

Ingrid Holmlund och Johanna All Berggren i Mariakyrkan träffar ofta människor som har en svår ekonomisk situation. Där föddes idén till matlagningskursen.

- Det finns mycket pengar att spara i valet av det vi äter, säger Ingrid.

I dag står hon och Johanna i köket för att ge exempel på billig och enkel mat. De bjuder på en gyllengul squashsoppa med baguette och rödbetshummus. Mycket grönsaker är billiggare än kött och Johanna, som är vegetarian, har många idéer att dela med sig av.

- Ugnsbakade rödbetor med salt är jättegott i all sin enkelhet, tipsar hon. Fördelen med grönsaker är att du kan använda det som finns under säsongen och det kostar betydligt mindre.

Hon tipsar också om att med en omelett som grund är det bara att blanda i av de rester och småsnuttar som finns i kylskåpet. Det går att ta vara på mer än vi kanske tror, framför allt ska vi inte stirra oss blinda på bäst-före-
datumet. Gammal fil kan till exempel användas i brödbaket.

- Baka själv är ett jättebra sätt att spara pengar, säger Ingrid med eftertryck och sätter in en plåt med baguetter i ugnen. Visserligen kan det kosta lite första gången alla ingredienser ska köpas, men sedan finns de ju hemma, allt går inte åt till ett bak.

 

Så räcker pengarna längre

Vårens kurs har rört sig om just detta; matlagning och nyttiga tips kring hur vi kan få våra pengar att räcka längre.

- Det handlar inte om att dela ut några pekpinnar, förklarar Ingrid Holmlund. Vi vill hjälpa till med att se hur pengarna kan användas på bästa sätt. 

Både hon och Johanna ser hur antalet personer som har det svårt ekonomiskt ökar och hur de finns i alla åldersgrupper. De vill inte bara dela ut pengar eller en matkasse i månaden, utan på annat sätt möta människors behov.

- Det är bara fantasin som sätter gränser för vad kyrkan kan göra, konstaterar Ingrid Holmlund och Johanna All Berggren.

  

Solgul squashsoppa

Ingredienser

  • 2-3 squash (600-700 gram)
  • 1 purjolök, även den gröna delen
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
  • 1 dl grädde eller creme fraiche
  • 1,5 dl riven och lagrad ost
  • salt och peppar
  • 2 tsk gurkmeja

Gör så här:

ar1304b_matrepDela varje squash på längden och skär i halvcentimeterstora skivor. Skiva purjolöken och fräs grönsakerna i olja på svag värme. Strö över vetemjöl och blanda. Häll i buljongen och låt koka i 5-7 minuter.



Blanda i grädde eller creme fraiche samt ost och krydda efter smak.

Lingonbaguette

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1,5 dl lingon
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 10 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk stött anis
  • 0,5 msk flingsalt
  • repad färsk rosmarin

Gör så här:

ar1304d_matrepArbeta ihop degen och låt den jäsa i två timmar. Dela den i tre delar och forma varje del till en baguette. Lägg direkt på bakpappersklädd plåt. Grädda i 250 grader i 15 min, sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 min.

Rödbetshummus

Ingredienser

  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 3 kokta rödbetor
  • 2 vitlöksklyftor
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk spiskummin
  • ev 2 msk citronsaft

Gör så här:

ar1304c_matrepMixa alltsammans och smaka av med citronsaft.

 

 

 

 

Senast uppdaterad: 5 september 2013

Dela

Johanna All Berggren är diakoniassistent och Ingrid Holmlund är diakon i Mariakyrkan

Bild: Peter Lindegren

7 sätt att äta billigare

  1. Gör en matsedel med inköpslista.
  2. Handla efter inköpslistan och undvik impulsköp.
  3. Handla efter säsong.
  4. Köp bönor, kikärtor och linser som alternativ till kött.
  5. Laga fler portioner än vad som går åt till middag och gör matlåda.
  6. Gå inte strikt efter datummärkningen. Lukta och smaka. Maten kan vara okej även om bäst före-datumet har gått ut.
  7. Släng inte mat i onödan. Rester kan bli goda måltider.

(Källa: Konsumentverket)

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!