Spira

Textil skatt i Burträsk kyrka

En rymd av ljus och skönhet möter resenärerna från "Konst i kyrka" som besöker Burträsk kyrka.

En vacker försommarkväll reste Konst i Kyrka till Burträsk för att besöka den kyrka som byggdes sent på 1940-talet. Det är en stor och vacker byggnad belägen på samma plats där tre tidigare kyrkor funnits. Den allra första lilla kyrkan som byggdes, ett kapell, kom till redan under Karl IX:s tid. Året var 1606.

Sedan dess har kyrkorna avlöst varandra och idag står arkitekt Bengt Romares korsformade kyrkobyggnad som en lysande pärla och påminner om gotikens ideal med sina spetsformade fönster. Det valmade taket och den vitputsade fasaden utgör ytterligare en spännande komposition av skilda stilar.

När Konst i Kyrka-resenärerna stiger in i kyrkan är den första upplevelsen en omfattande rymd av ljus och skönhet under de stora kryss- och stjärnvalven.

Per Häggström, präst i Burträsk församling och med ett brinnande intresse för sin kyrkas alla detaljer och stilideal, hälsar välkommen och leder gruppen genom en av Norrlands största 1900-talskyrkor.

Textil skatt

Den konstnärliga utsmyckningen är omfattande. I koret dominerar den finlandssvenske konstnären Lennart Segerstråles stora freskmålning i tre sektioner, kombinerade med den mycket vackra kormattan i freskens färgkombinationer. En av alla de gåvor som kyrkan fått ta emot är Britta Rendahl Ljusterdals konstfulla bildväv "Härlig är jorden" på den södra väggen. Träskulpturen "Den gode herden" över dopfunten är gjord av Stockholmskulptören Yngve Andersson, av ädelträ.

Det dominerande intrycket är denna kväll kyrkans omfattande textila skatt i form av korkåpor och antependium och altarbrun. Konsthistoriker Brit-Marie Andrén tar deltagarna med på en spännande resa genom material, form och kyrkoårets färger, långt ner till 1700-talets guldbroderade korkåpa. Även här i Burträsk lyser några av de verk som kommer från Agnes Brantings textilatelje Libraria och Anna Lisa Odelqvists företag Licium. Burträsk kyrka har i sakristian en rad porträtt målade i olja, bland annat har den finlandssvenske konstnären Nils Schillmark gjort ett porträtt av kyrkoherde Axel Örnberg, daterat 1700-talets mitt.

Omtumlade av vandringen bland kyrkans skatter kommer deltagarna ut i den vackra sommarkvällen där kyrkans husmor hälsar välkommen till det allra godaste kvällsfikat och samtalen runt borden.

Konst i Kyrka arrangeras av Umeå Konstförening, Konstfrämjandet i Västerbotten, studieförbunden Sensus och Bilda, Svenska kyrkan samt Umeå kommun.

Dela

Katrine Nygren-H invid B Rendahl Ljusterdals bildväv. Foto: Jan Holmström

Bussresenärerna beundrar Buträsk kyrkas vackra mässhakar. Foto: Jan Holmström

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!