Spira

Del av rosettfönster i Umeå stads kyrka. Bild: Jan Lindmark

Upptäck Umeå unika glaskonst

Inte förrän solen skiner genom ett färgat kyrkfönster får det liv, och förmedlar både skönhet och bibliska symboler. Här i trakten finns glasmålningar i Umeå, Tavelsjö och Vännäsby.

Redan på 500-talet började kyrkor smyckas med målat glas, och från 1100-talet till 1400-talet, under gotiken, byggdes katedraler med enorma, mångfärgade, ofta figurativa, glasfönster. De medeltida katedralerna i exempelvis Uppsala, Linköping och Strängnäs var försedda med glasmålningar, som nu är borta.

- I Norden är det bara på Gotland det finns kvar medeltida glasmålningar, berättar antikvarie Annika Lindberg.

Beteckningen »glasmålning« är egentligen fel. Oftast består fönstren inte av målat glas, utan genomfärgade glasbitar, som fogats samman med blyspröjsar till mönster. Ansiktslinjer och fina detaljer är målade med svartlod, som smälts in i glaset. Motiven är kristna symboler eller bilder hämtade från Bibeln.

- Fönstren skulle förmedla en överjordisk skönhet till kyrkobesökarna, men var också ett sätt att utbilda dem i bibelberättelser, tillsammans med väggmålningarna, säger Annika Lindberg.

 

Många fönster bombades sönder

Efter medeltiden dog tekniken i stort sett ut under flera hundra år. Först under nygotiken på 1800-talet, när gotikens ideal återupplivades, blev målade kyrkfönster på modet igen. Just under denna period byggdes Umeå stads kyrka. Konstnären R Callmander i Göteborg var en av de första svenskar som återupptog glasmålningstekniken, och från honom köptes fönstren till kyrkan.

- Under andra världskriget bombades många kyrkfönster sönder i Europa. Sverige är därför ett land med ovanligt många nygotiska fönster kvar, och stadskyrkan är ett fint exempel, säger Annika Lindberg.

Vasakyrkan i Umeå har en glasmålning från 1912, tillverkat av Sveriges äldsta glasmålerifirma, N P Ringström. Det färgrika, korsprydda fönstret från ett tidigare missionshus sattes in när Vasakyrkan renoverades 1986

ar1302d_unika_glas

Glasmålningen i Backens kyrka. Foto av Jan Lindmark

I Backens medeltida kyrka har det suttit flera tidigare glasmålningar, men dagens stora fönster längst fram i koret sattes in först efter branden 1986. Även i Tavelsjö kyrka finns färgade fönster av yngre datum, precis som i församlingsgården i Vännäsby.

- Ett av de tjusigaste fönstren i trakten är korfönstret i Hörnefors kyrka i jugendstil. Det är ett omtalat fint glasmåleri, säger Annika Lindberg om korfönstret med rosor som gett Hörnefors kyrka dess namn.
(Se foto av Mikael Lindmark)

Senast uppdaterad: 17 april 2013

Dela

Korfönstret är utfört 1965 av Harald Garmland, som också gjort ljuskronan och altaruppsatsen av glas i Tegskyrkan. Verket heter Törnekronan. I gaveln mittemot korfönstret sitter glasmålningen Gud i norrskenet av samma konstnär.

Bild: Jan Lindmark

I församlingsgården i Vännäsby, Vännäs församling, finns en glasmålning med skapelsemotiv. Det är utfört 1977 av konstnären Berta Hansson. Fönstret är nyligen restaurerat.

Bild: Ralf Elo

Altarets glasmålningar i Umeå stads kyrka

Bild: Jan Lindmark

"Släpp in ljuset"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!