Spira

Vadå fisk och duva?

Ett hjärta symboliserar kärlek, medan en dödskalle signalerar fara. I vår omgivning finns massor av symboler, också i kristna sammanhang. Korset känner de flesta till, men vad betyder fisken och duvan?

Fisk

Fisk heter på grekiska ichthys, ett ord som bildar initialerna i »Jesus Kristus, Guds son, frälsare«. Därför blev fisken tidigt en kristen symbol, och användes som ett hemligt tecken under förföljelsen av kristna i det romerska riket.

Duva

Den helige Anden symboliseras med en duva på flera ställen i Bibeln, till exempel när Jesus döps. 

I många kyrkor hänger en duva ovanför predikstolen eller dopfunten.

Alfa och omega är den första och sista bokstaven i det grekiska alfabetet, och symboliserar i Bibeln Jesus, eller alltings början och slut. Symbolen ligger bakom uttrycket A och O i betydelsen »det viktigaste«.

Detta ser ut som ett X och ett P, men är de grekiska bokstäverna CH och R, de första bokstäverna i Christos, Kristus på grekiska. Det är en gammal kristen symbol och bars på 300-talet av den romerska kejsaren Konstantin den store i krig.

Kors

Redan före kristendomen användes korsliknande religiösa symboler, bland annat i Indien och Egypten. Med en vågrät och en lodrät linje symboliserar korset föreningen mellan himmel och jord. Eftersom Jesus enligt Bibeln dog genom att korsfästas har korset blivit den viktigaste kristna symbolen.

Från 200-talet fanns andaktkors i hemmen, strax därefter började kors bäras i band runt halsen, och kyrkorna smyckades med kors eller byggdes i korsform. Detta kors kallas latinskt, ett grekiskt kors ser ut som ett plustecken och Andreaskorset som ett X.

Senast uppdaterad: 22 mars 2013

Dela

Del av illustration till artikeln. Se hela bilden i papperstidningen.

Bild: Anna Ågrahn

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!