Spira

Vardagstankar: Mina minnen och farmors

"Det var inte ofta jag tänkte på det medan hon levde. Men sen hon dött kom jag liksom på det. Att hon kom från historien. 1890." Det skriver Lisa Tegby i en krönika om sin farmors och sin egen historia.

Min farmor blev 100 år gammal. Hon dog 1990. Fram till några veckor innan hon dog var hon pigg och levnadsglad. Hon ägnade inte mycket tid åt att berätta om hur det var förr i tiden. För det mesta hade hon fullt upp med att läsa Norran, engagera sig i barnbarnsbarnen och ha synpunkter på allt från Konsums extrapriser till regeringens politiska utspel. Hon levde i nuet.

Men nån gång kom det fram; hur hon fick sköta om sin dödssjuke lillebror, hur hon klarade försörjningen på 50 kronor i månaden när hon blivit änka, de roliga kalasen i byn.

Det var inte ofta jag tänkte på det medan hon levde. Men sen hon dött kom jag liksom på det. Att hon kom från historien. 1890. Hur såg världen ut då? När Strindberg skrev Giftas och Evert Taube var bebis och farmors mamma såklart inte fick gå och rösta. Och så tänker jag på farmors äldsta släktingar, födda ytterligare 100 år tidigare. 1790. Ännu mer en annan värld. Men den sitter ihop med mig. Man kan verkligen röra vid historien. Man är en del av ett sammanhang. Sitt eget och hela världens.

Minnena ser mig av Tomas Tranströmer är den tunnaste memoarbok jag läst och kanske den bästa. Och vad jag gillar den titeln. Det är inte bara jag som ser historien. Den ser mig. Lyfter in mig i ett sammanhang. När farmor såg på mig gjorde hon det med hela sitt livs erfarenheter.

Och så mina egna minnen. De ser på mitt nu. För jag bär ju hela mitt liv med mig. Den ängsliga 6-åringen. Den tvärsäkra 17-åringen. 37-årsmamman. Men mest, förhoppningsvis, en blandning av allihop. Eller som Tomas Tranströmer skriver:

Inom mig bär jag mina tidigare ansikten som ett träd har sina årsringar. Det är summan av dem som är jag. Spegeln ser bara mitt senaste ansikte, jag känner av alla mina tidigare.

Senast uppdaterad: 23 maj 2013

Dela

Lisa Tegby

Bild: Spiras redaktion

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!