Spira

Vardagstankar: "Tar rast på Bjuröklubb"

"Berget är en avskild och avskalad plats. En plats för närvaro. Men det är alltid en tillfällig rastplats och det går inte att stanna kvar."
Det skriver Susanne Dahl efter ett dygn på Bjuröklubb.

Kategorier: Vardagstankar 

Det är sommarens sista semesterdagar och raslösheten tilltar i kroppen. Något måste göras! En tur bort för att bryta den obönhörliga nedräkningen av dagar.

Så packar vi väskorna för att tillbringa ett dygn vid fyren på Bjuröklubb.

Medan vi vandrar uppför berget, mot fyren och lotsutkiken får jag känslan av att vi går in i en annan tid. Så som det kan vara på platser som är fyllda av berättelser och människoliv.

Att vara omgiven av hav med fri utsikt i alla väderstreck gör mig lugn. Att vara höjd över vardagens grå, att för en stund ha överblick och andas i min egen takt, utan tankar på olästa mejl och måsten som väntar. Fastän himlen är gråtung och regnet nära är ändå allting storslaget och vackert.

När mörkret tätnar är också det välkommet. Med en ficklampa i handen ger vi oss ut på klipporna. Fyrens stadiga ljus ger trygghet mitt i ödsligheten. Och den känsla som fyller mig säger: det kommer att bli bra, allt kommer att bli bra.

I Bibeln förknippas stunder uppe på berg ofta med uppenbarelser och insikter. Berget är en avskild och avskalad plats. En plats för närvaro. Men det är alltid en tillfällig rastplats och det går inte att stanna kvar.

Kanske kan de flyktiga semesterveckorna vara som en tur upp på det där berget. Att bryta den inrutade tiden, att se allting från en annan position med en trygg distans från vardagens verkstad. Att få blicken som urskiljer viktigt från oviktigt.

Och just när allt tycks vara så där enkelt och andningen äntligen landat i magen så är det plötsligt dags att återvända till vardagen. Men det vi har sett på berget dröjer sig kvar.

Innan vi packar våra väskor för att gå vägen ner skriver jag en rad i gästboken: Tack för denna plats - vi kommer tillbaka!

Senast uppdaterad: 5 september 2013

Dela

Susanne Dahl

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!