Spira

Världspremiär för "Hjärtats nycklar"

Den 4 oktober var det världspremiär på kyrkooperan "Hjärtats nycklar" i Umeå stads kyrka. Operan bygger på Martin Lönnebos bok med samma namn och är en del av Umeå2014. Nu är föreställningen på turné.

Världspremiären av "Hjärtats nycklar" med Piteå kyrkoopera skedde i Umeå stads kyrka inför nästan 300 besökare. På plats var även Martin Lönnebo och Ylva Eggehorn, som skrivit librettot.

Idén om att göra en kyrkoopera under kulturhuvudstadsåret i Umeå föddes för 3,5 år sedan. Projektgruppen med bland andra Georg Andersson och Piteå kyrkooperas chef Tomas Isaksson kom snart överens om att "Hjärtats nycklar" av Martin Lönnebo motsvarade vad de ville förmedla.

- Här finns trösten, filosofin, poesin och festen. Den är både poetisk och full av västerbottnisk fromhet, säger Georg Andersson, som är ordförande i både Umeå stads församlingsråd och Norrlandsoperan.

ny1410b_kyrkoopera

Allt utspelar sig i Storkågeträsk på Martins virtuella åttioårsdagsfirande i barndomshemmet och beskriver tolv nycklar till ett djupare liv i kristen tradition. Persongalleriet är nedbantat i operauppsättningen men här finns såväl "den unge forskaren" som står för vetenskapen, som Karin, vars dröm är att bli helgon. Kokerskan står för det jordnära och jubilaren för vishet.

Verket väcker angelägna frågor om klimat, konsumtion och hur vi behöver varandra. Hur kan vi se som ett barn? Hur behåller man sin glöd? Ät med andakt - inget är ditt eget. Att ta ansvar är att göra något åt vår skuld. För att få veta mer måste man vara ödmjuk och beredd att ompröva.

Som vanligt väljer Lönnebo inte "antingen eller" utan "både och". Här finns både skuld och ansvar, gråt och leende, andlighet och vetenskap.

"Att bli helgon är ingen dålig önskan. Att vara forskare är inte dåligt heller. En vill veta varför i kärlekens riktning. En vill veta hur i sanningens riktning." säger "jubilaren" om forskaren och Karin.

ny1410d_kyrkoopera

Västerbottens-Kurirens Bengt Hultman skriver i sin recension "Kosmos möter det jordiska":

"Den nyskrivna kyrkooperan "Hjärtats nycklar" tar sig an frågor om hur vi människor gemensamt ska möta framtiden - ett uppfordrande och stabilt verk som utmanar lyssnaren".

Ylva Eggehorn, prisbelönt diktare och författare, har skrivit librettot. Hon har månat om så väl Lönnebos språk som sångbarheten och till och med fått med kalasmat som röding och fjällost i en egen area.

ny1410c_kyrkoopera

Efter två föreställningar i Umeå gick föreställningen vidare på turné till andra Norrlandsstäder.

Foto: David Dahlberg

Dela

Hjärtats nycklar

Norrbotten NEO, kör och solisterna Carl Ackefeldt, Johan Christensson, Mette af Klint och Annastina Malm.

Grundberättelse: Martin Lönnebos bok "Hjärtats nycklar"

Libretto: Ylva Eggehorn

Musik: Peter Bruun

Regi och scenografi: Patrik Sörling

Dirigent: Mats Rondin

Läs mer om operan på Piteå Kyrkooperas webbplats

Turnéplan

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!