Spira

... och jag ska viska ljus i ditt öra. Se konstverket i Tegs kyrka. Bild: A A

4 nya konstverk - här finns de!

Fyra kyrkor och fyra konstverk möts i höstens konstprojekt »Fyren«. Projektet med temat ljus och mörker är en av Svenska kyrkans aktiviteter under Umeå2014.
– Konsten och tron är tvillingar, som båda tolkar livet, säger Lisa Tegby, präst i Ålidhemskyrkan och engagerad i projektet.

Under hösten kommer de fyra kyrkorna att lyfta in konstverken i sina verksamheter på olika sätt. Bland annat medverkar Anna Berglind i gudstjänsten i Tegs kyrka dagen efter vernissagen, samtidigt som den danska konstnären Eva Koch reflekterar kring sin videoinstallation i en gudstjänst i Ålidhemskyrkan.

- Vi kommer också att titta på konstverket med våra grupper och räknar med samtal om ljus och ledning i alla möjliga sammanhang. Det känns spännande! säger Lisa Tegby.

Hon påpekar att kyrkans budskap inte bara förmedlas genom ord, utan även genom konst, musik och drama. Detta är viktigt att lyfta fram under kulturhuvudstadsåret.

- Vad händer när konstverket hamnar i dialog med kyrkan? Vilka tankar sätts igång? För mig är konst ett sätt att få nya infallsvinklar och tankar om livet.

 

Vernissage konstprojektet Fyren

Konstverken visas den 13 september till 21 december.

Vernissage den 13 september. Ta bussen Vernissageexpressen för att se alla nya konstverken samma dag. Resan startar vid Umeå stads kyrka och avslutas med ett panelsamtal med samtliga konstnärer. Mer information: www.umea2014.se

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Hoppare - Umeå stads kyrka

Diptyk - Mariakyrkan

Pharos - Ålidhemskyrkan

Tema Tolkning

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!