Spira

Länets kyrkokörer i stadskyrkan

Till helgen koncentrerar sig över 300 västerbottniska körsångare på sina stämmor i Umeå stads kyrka. Konsert blir det på lördagkväll och de medverkar också i gudstjänst. Det är dags för årets kyrkosångshögtid.

ny1405b_kyrkosang

Oratoriekören är en av många körer som deltar i helgens Kyrkosångshögtid. Bilden är ifrån Brahmskonserten 2011. Bild: Peter Lindegren

- Det blir väldigt mäktigt. Vi är över 300 sångare och totalt kommer det 27 körer Den stora kören ska stå i våningar längst fram, så även församlingen ryms, försäkrar Ewa Miller, Backens kyrkokör.

Hon är körsångare sedan över 20 år och kassör i Luleå Södra Kyrkosångsförbund (LUSK) som ansvarar för helgens Kyrkosångshögtid i Umeå stads kyrka.

- Att sjunga i kör är ren friskvård. Det är socialt också, vi träffas i de här sammanhangen ganska regelbundet. Att dessutom få sjunga ett så fantastiskt material är jätteroligt, fortsätter Ewa Miller.

Musiken av bland andra Ellington, Gabrieli, Pachelbel och Rachmaninov är varierad, både nyproducerat och klassiska verk.

- Mycket av materialet passar för körerna att ta med sig hem. Helgen är ett tillfälle då de små körerna får möjlighet sjunga i en större med annat material.

2010 var senaste kyrkosångshögtiden i Umeå och då i Backens kyrka. Nästa år är det dags för Kyrkosångsförbundets nationella festival som ordnas var tredje år, och då arrangeras ingen i Västerbotten. 2013 firades kyrkosångshögtiden i Stensele.

Kören har konsert på lördag klockan 18. Dirigenter är Anders Wälimäki, Anna Renström och Jonas Östlund, Lisa Oscarsson spelar orgel och en instrumentensemble medverkar. På söndag är det avslutningsgudstjänst då biskop Hans Stiglund medverkar.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!