Spira

Barn upptäcker orgeln

– Jag vet, jag vet!
Ivriga barnhänder viftar i luften när organist Maria Axéll spelar Du käre lille snickerbo på orgeln. Det är Orgelkul för barnen från Västangårds förskoleklasser och uppgiften är att gissa låten.

De två klasserna från Västangårds skola är de sista sexåringarna i området som är med på Orgelkul. Vid sammanlagt tre föreställningar har totalt 125 elever fått en chans att upptäcka kyrkorgeln.

- Det är ett unikt instrument som är roligt att visa för barnen, berättar Maria Axéll, som håller i visningarna tillsammans med församlingspedagogerna Katarina Pettersson och Kristin Lundgren.

För att demonstrera hur olika ljud en orgel kan åstadkomma tack vare piporna i olika storlekar berättar Kristin Sagan om solen och nordanvinden. Katarina gestaltar pojken som både vinden och solen försöker få att ta av sig jackan. Maria spelar ömsom lätt och ljust som solen ömsom starkt och dramatiskt som vinden. Barnen hjälper till att blåsa och klampa med fötterna när det stormar rejält.

Innan barnen får titta på orgeln framifrån spelar Maria Axéll Star Wars, ackompanjerad av förtjusta hummanden i bänkraderna.

Orgelkul är en del i projektet Upptäck orgeln som i sin tur är en del av Svenska kyrkans satsningar under kulturhuvudstadsåret. I Backens kyrka har man inte tidigare bjudit in till specifika skolvisningar, men de har varit uppskattade så troligtvis inbjuds även nästa års förskoleklasser. På Teg, Ålidhem och i Tavelsjö är orgelvisningar redan ett återkommande erbjudande till skolorna.

Dela

Katarina Pettersson och Maria Axéll har "Orgelkul" i Backens kyrka för Västangårds 6-åringar.

Bild: Alexandra Andersson Ellis

"Oj, mäktigt med alla pipor!"

Bild: Alexandra Andersson Ellis

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!