Spira

Fyra konstnärer klara för hösten

Konstnärerna till höstens stora konstsatsning Fyren är klara. Det blir två videoinstallationer, en skulptur och en reliefmålning.
– Fyren är en fantastisk satsning på nyproducerad konst i fyra kyrkor i Umeå, säger Anna Kristensen, kurator för konstprojektet.

I konstprojektet möter kyrkan den samtida konsten. Utifrån temat »mörker och ljus« skapar fyra konstnärer varsitt verk som kommer att visas i kyrkorna under hösten.

- Kyrkan är en stor kulturaktör, men har inte så ofta visat samtida konst, säger Stina Dahlgren, präst och projektansvarig.

Konstnär Anna Kristensen är anlitad som kurator för utställningen och har varit med och föreslagit konstnärerna.

- Jag brinner för konsten, så det har varit jätteroligt att få medverka till nyproducerad konst, säger Anna Kristensen. Konst är ett sätt att gestalta mänskliga erfarenheter. Alla fyra har spännande konstnärskap som behandlar existentiella frågor.

Två av konstnärerna kommer från Umeå: Per Enoksson, som just nu är aktuell med en utställning på Bildmuseet, och Mikael Åberg. Hans skulptur heter Hoppare och är inspirerad av barnens nyfikenhet och upptäckarglädje.

Den 13 september är det vernissage för konstverken med möjlighet att åka en guidad tur i buss mellan kyrkorna. Fyren är en av Svenska kyrkans aktiviteter under Umeå2014.

Läs mer om projektet på Svenska kyrkan i Umeås 2014-sajt eller Umeå2014s kalendarium

Dela

Umeåkonstnären Mikael Åbergs skulptur "Hoppare" kommer att stå framför Umeå stads kyrka. Barnet som sitter på muren är på väg att hoppa och leka i vattenpölarna. Detta är skisser och en liten modell. Bild: Mikael Åberg

Fakta konstverken

NoMad
Videoinstallation av Eva Kock, Danmark. Ålidhemskyrkan, exteriör

Och jag ska viska ljus i ditt öra
Videoinstallation av Anna Berglind, Jönåker. Tegs kyrka, interiör

Hoppare
Skulptur av Mikael Åberg, Umeå. Umeå stads kyrka, exteriör

Diptyk
Reliefmålning av Per Enoksson, Umeå. Mariakyrkan, interiör

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!