Spira

Ny konst invigd med vernissagebuss

Med två busslaster konstintresserade umebor invigdes konstprojektet Fyren lördagen den 13 september. Under tre timmar besöktes fyra kyrkor och lika många nya konstverk.
– Det var en alldeles ypperlig eftermiddag, säger Ann-Kristin Nyström, en av besökarna.

ny1409d_vernissage

Umeå centrum vimlar av människor som strosar på matmarknaden och lyssnar på valtal i sista minuten den 13 september. Ett stenkast därifrån, utanför Umeå stads kyrka, samlas knappt 100 personer kring en liten tegelmur. På den sitter ett barn iklätt cyklop, stövlar och mössa. Det är konstnär Mikael Åbergs skulptur "Hoppare". Hans tolkning av konstprojektets tema "Ljus och mörker" är att fokusera på det inre ljuset. På barnets upptäckarglädje och nyfikenhet.

- Tänk om vi bara skulle göra så där, bara klä på oss och gå ut. Inte fundera så mycket framför spegeln, säger Elisabeth Markusdotter till Ann-Kristin Nyström, som står intill. De pratar ivrigt vidare om förväntningar och begränsningar. Ändå har de aldrig träffats tidigare.

- Den är bedårande, säger någon i vimlet på väg till bussarna som ska ta gruppen till nästa konstverk.

 

Organiskt möter ordning

I Mariakyrkan är konstverket inomhus. Efter lite vernissagesnacks i foajén berättar Per Enoksson om sin diptyk som sitter på väggen strax ovanför ingången till kyrkorummet. Diptyk innebär två delar. Inspirerad av färgerna och formerna i kyrkorummet har Per Enoksson skapat relief på två mdf-skivor.

ny1409c_vernissage

(Konstnär Per Enoksson tittar på konstverket på väggen.)

- Det är en negativ och en positiv bild. Ljus och mörker, gott och ont, berättar han.

Den nedre bilden är struktur, tydliga mönster, ordning. Den övre står för det organiska, det existentiella. Som en symbol mellan övergången finns en förhistorisk labyrint som funnits i de flesta kulturer.

Mariakyrkans församlingsledare Lars Segerstedt har varit med i konstprojektets styrgrupp och är väldigt glad att projektet nu invigs. I gudstjänster under hösten kommer han att återkomma till det nya konstverket.

 

Fyren täcker hela väggen

Så går turen vidare. Denna gång mot Ålidhemskyrkan.

- Konstverket vi ska titta på är inte "i" utan "på" Ålidhemskyrkan, säger Lisa Tegby, församlingsledare.

Videokonstnär Eva Koch från Danmark har gjort ljus- och ljudverket Pharos. På en av kyrkans ytterväggar projiceras en film från en fyr, filmad på danska västkusten.

- Jag blev väldigt glad för inbjudan. Det är fint att få visa videokonst utomhus, säger Eva Koch, som först tänkt visa ett annat videoverk eftersom hon inte trodde att hon skulle hinna göra ett nytt. Pharos är dock helt nytt. I dagsljus syns ingen fyr, utan det är bara ljudet av vågorna och det mekaniska tickandet från fyren som hörs.

- När det blir mörkt framträder ett lager till. Ni får komma tillbaka en kväll och uppleva det, uppmanar Lisa Tegy.

 

Droppar påminner om minnen

Konstrundans sista stopp är även det ett ljud- och ljuskonstverk. I Tegskyrkan, till vänster om altaret, har Anna Berglind skapat "… och jag ska viska ljus i ditt öra". Titeln kommer från övertygelsen att det inte går att överrösta alla ljud och bilder som omger oss, istället vill konstnären använda det lågmälda. Vatten droppar långsamt från två keramikkärl ner i ett fat med vatten, där moln speglar sig på ytan. Vattenytan projiceras sedan på en vit vägg. Dagtid är bilden rätt svag.

- Först när det är mörkt blir ljuset verkligt synligt, säger Anna, som i flera tidigare verk utforskat minnen, sorg och glömska. Minnen går inte att hålla kvar. De är i ständig rörelse.

ny1409e_vernissage

Anna Berglind är inspirerad av zenbuddhistiska trädgårdar.

- Droppen blir till i nuet. Det är vacker, men ödsligt, säger hon och hoppas att besökare ska kunna meditera till verket och hitta sin egen tolkning.

Elisabeth Markusdotter tyckte mycket om konstverket, som hon tolkade som livssorger som lättar med gråten och förvandlas till något fint.

På väg ut ur Tegs kyrka summerar Ann-Kristin Nyström dagen som "alldeles ypperlig".

- På de här timmarna fick vi så många intryck, säger hon, själv mest förtjust i fyren utanför Ålidhemskyrkan. Den väcker minnen till fiskarstugan vid Rönnskärsfyr där barn och barnbarn varit under uppväxten.

Vernissagen avslutas med ett panelsamtal mellan konstnärerna och Erika Hedenström, kultursekreterare vid Svenska kyrkans nationella kansli.

Konstverken visas fram till den 21 december.

Dela

Mikael Åberg bredvid skulpturen "Hoppare" utanför Umeå stads kyrka.

Bild: Anna-Karin Drugge

Per Enoksson och konstverket "Diptyk" i Mariakyrkan.

Bild: Anna-Karin Drugge

Eva Koch vid Ålidhemskyrkan där hennes ljud- och ljuskonstverk Pharos bara syns när det är mörkt.

Bild: Anna-Karin Drugge

Anna Berglind intill "...och jag ska viska ljus i ditt öra" i Tegs kyrka.

Bild: Anna-Karin Drugge

Fyren

I konstprojektet Fyren möter kyrkan den samtida konsten kring det existentiella temat mörker och ljus. Fyra konstnärer har skapat var sitt nytt verk som visas i kyrkorna fram till den 21 december.

De fyra konstverken:
"Hoppare" av Mikael Åberg, Umeå stads kyrka, 
"Diptyk" av Per Enoksson, Mariakyrkan 
"Pharos" av Eva Koch, Ålidhemskyrkan 
"…och jag ska viska ljus i ditt öra" av Anna Berglind, Tegs kyrka

Projektledare: Stina Dahlgren, präst Tegs församling 
Curator: Anna Kristensen

Fyren i Spira

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!