Spira

Världspremiär för ny opera

Den 4 oktober är det världspremiär när Piteå kyrkoopera ger "Hjärtats nycklar" i Umeå stads kyrka. Operan bygger på Martin Lönnebos bok med samma namn och är en del av Umeå2014.

Kategorier: Umeå2014 

En projektgrupp har med initiativtagare Georg Andersson och Piteå kyrkooperas chef Tomas Isaksson arbetat fram kyrkooperan. De kom snart överens om att "Hjärtats nycklar" av Martin Lönnebo motsvarade vad de ville förmedla.

- Den är både poetisk och full av västerbottnisk fromhet, säger Georg Andersson, som är ordförande i både Umeå stads församlingsråd och Norrlandsoperan.

Allt utspelar sig i Storkågeträsk på Martins virtuella åttioårsdagsfirande i barndomshemmet och beskriver tolv nycklar till ett djupare liv i kristen tradition. Personer från bygden minglar med vänner, författare, själavårdare och ökenmödrar som Lönnebo har någon sorts relation till.

Varje nyckel, som exempelvis leendet och hjärtat, beskrivs både av en känd tänkare och av någon från byn som lever den.

- Vardagsklokskapen och de upplyfta filosoferna är lika viktiga, säger Tomas Isaksson.

Ylva Eggehorn, prisbelönt diktare och författare, har skrivit librettot. Hon har månat om Lönnebos språk, sångbarheten och fått med kalasmat som röding och fjällost i en egen area.

- Förväntningarna är höga, även om det är mycket som ska jämkas och det är speciellt med kyrkan som miljö och mindre scenografi än på operan, säger Georg Andersson.

Tomas Isaksson förväntar sig att kyrkooperan ska återge känslan han fick då han läste boken, men också att musiken tillför något ytterligare.

- Musik har förmåga att förklara och nå fram på ett annat sätt än ord, ta en genväg till vårt inre. Jag hoppas publiken får med sig något som gör livet rikare, säger han.

Inför premiären finns också möjlighet att medverka i en installation. Ta med en gammal nyckel till kyrkan och skriv ditt visdomsord på en »hjärtelapp« som finns där.

Dela

"Händernas nyckel"

Bild: Marie Lundgren

Huset i Storkägeträsk

Bild: Marie Lundgren

Hjärtats nycklar

"Hjärtats nycklar" visas den 4 och 5 oktober i Umeå stads kyrka. Mer info.

På premiärdagen kl 14.00 samtalar även Peter Bruun, Ylva Eggehorn och Martin Lönnebo om teologiska tankar, musikaliska motiv och tolkande texter. Mer info.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!