Spira

Ber ur bönbok på fyra språk

En kort, en lång och en mittemellan. De tre obligatoriska bönerna och en rad andra böner har Mahsa Haei, som tillhör bahá'í, att välja mellan varje dag.
- Bön är ett verktyg som ger näring till själen!

ar1402d_99_mashaMahsa Haei har bönböcker på arabiska, persiska, engelska och svenska och ber på alla fyra språken, beroende på dagsläget.

- Jag läser böner både morgon och kväll, men det blir längre på kvällen när jag har lättare att lugna ner mig och meditera kring texten.

Mahsa Haei är uppvuxen i en bahá'í-familj i Iran, och bestämde vid 15 års ålder att hon också ville tillhöra bahá'í. Det var framför allt det globala tänkandet som lockade henne.

- Världen utvecklas, och bahá'í är anpassad till vår globaliserade tid. I dag kan vi arbeta för hela mänsklighetens enhet på ett annat sätt än tidigare religioner.

Bahá'í grundades i mitten av 1800-talet av Bahá'u'lláh, som räknas som en gudsmanifestation tillsammans med bland andra Buddha, Jesus och Muhammed. Han har nedtecknat de flesta av bönerna i Mahsas bönböcker, och uppmanar de troende att be morgon och kväll.

Varje dag ska en av de tre obligatoriska bönerna läsas, tillsammans med rörelser som att stå, lyfta händerna och buga mot marken. Bönboken innehåller också en rad böner som bland annat handlar om andliga egenskaper, hälsa, vägledning och familj.

- På samma sätt som jag tränar kroppen använder jag bönen för att ta hand om min själ. Jag får också vägledning och insikt om problem och styrka när livet är svårt. 

 

Senast uppdaterad: 10 april 2014

Dela

Masha Haei, 32 år, är forskningsingenjör inom biogeokemi.

Bild: Emil Nyström

Tre personer, tre religioner, tre föremål

Möt Mahsa Haei, Niclas Olsson och Joel Assarsson. En är muslim, en kristen och en bahá'í. Här delar de med sig av sin tro utifrån en bok, ett armband och en tandborste i trä.

ar1402a_temat

Gud har 99 namn

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!